Noha hónapok óta gyülekeznek a sötét fellegek az európai és a magyar gazdaság felett, és határozottan lassul a növekedés, egyelőre nyoma sincs az előzetesen várt kemény földet érésnek, közkeletű nevén a recessziónak. A Központi Statisztikai Hivatal harmadik negyedévről eddig közölt adatai ugyanis azt mutatják, hogy volt olyan nemzetgazdasági ágazat, amely még bővülni is tudott az előző három hónaphoz képest, ami a negyedéves bázisú növekedés szempontjából lényeges: 

  • az ipari termelés dinamikája július–augusztusban 9,2 százalékra gyorsult a második negyedévben mért 4,7 százalékról, 2 százalékkal emelkedett a második negyedéves szinthez képest.
  • A kiskereskedelmi forgalom ugyanebben az időszakban 3,6 százalékra lassult, 10,6 százalékos második negyedéves növekedés után. 
  • Az építőipar is a júliusi 3 százalékos bővülés után augusztusban stagnált, így vélhetően nem húzta vissza a negyedéves teljesítményt.
  • A munkaerőpiacon továbbra sem látni drámai fordulatot, szeptemberben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 238 ezer főt tartott nyilván, ami továbbra is erős foglalkoztatottságra utal. 

Mindezek alapján pedig Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a VG-nek írt véleménycikkében úgy számolt, hogy

a harmadik negyedév első két hónapjában éves bázison a növekedése még kényelmesen 5 százalék felett lehetett, bár az év hátralevő részében már elkerülhetetlen a visszaesés, csak a mértéke kérdéses.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője lapunknak azt mondta, hogy a körülményekhez képest egyelőre ellenállt a gazdaság.

A harmadik negyedév már nem alakult annyira fényesen, mint a korábbiak, a GDP-növekedés valahol nulla százalék körül lehetett, talán inkább pozitív irányban, azaz negyedéves bázison is sikerülhetett valamekkora bővülést elérni

– magyarázta a szakember.

Győr REHAU gyára munkás, autóipar, dolgozó, munkaerő
Fotó: Földi D. Attila / VG

Korábban szakértők az év második felében, a harmadik negyedévtől kezdődően visszaesésre számítottak, tehát ehhez képest mindenképpen meglepetés lenne, ha valóban pozitív tartományban maradt volna növekedés. A hivatalos GDP-adatokra november közepéig még várni kell, mivel a Központi Statisztikai Hivatal ekkor teszi közzé első becslését, a Pénzügyminisztériumban mindenesetre rendelkezhetnek kellő információval az időszakról, ezért is mondhatta Varga Mihály a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén, hogy a harmadik negyedév „nem alakult olyan rosszul”.

Regős Gábor szerint ugyanakkor az utolsó negyedévben szinte biztosra vehető a visszaesés, ugyanis az októberben induló új gázév egyrészt felfelé viszi az árakat, azaz a fogyasztás tovább csökkenhet, másrészt több vállalkozást tevékenységének feladására késztet. „Hogy az első negyedévtől mi lesz, azt nehéz megmondani. A akár mélyülhet is, ha a folyó fizetési mérleg egyenlege nem tud javulni, és a forint nem tud érdemben erősödni, míg ha ez a két tényező bekövetkezik, akkor akár meg is kezdődhet a kilábalás” – fejtegette az elemző.