Magyar gazdaság

Még ne keressük a polcon az olcsó tojást és krumplit

Az Országos Kereskedelmi Szövetség a vásárlók türelmét kéri, ugyanis az új árstopok bevezetésének gyakorlati és adminisztratív feladatai is vannak, ezek pedig időigényesek.

A szerdai kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely bejelentette, a kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig.

Balanced,Composition,With,Raw,Potatoes,And,Egg,On,A,White
Fotó: Shutterstock

A döntéssel kapcsolatban már csütörtök éjjel megjelent a Magyar Közlönyben a 451/2022. (XI. 9.) kormányrendelet az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 6/2022. (I. 14.) kormányrendelet módosításáról.

A rendelet a kihirdetést követő napon, tehát november 10-én lép hatályba, kiterjesztve az árstopot a tojásra és a burgonyára.

Ennek kapcsán az Országos Kereskedelmi Szövetség is megszólalt. Az OKSZ kéri a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során, hiszen a rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek.

Hozzátették, hogy a szövetség eddig is segítette az árstop előírásainak végrehajtását, együttműködve a hatóságokkal is.

A családok több mint 200 milliárd forint támogatáshoz jutnak az élelmiszerárstop révén, oly módon, hogy ennek a terheit a kereskedők viselik.

Az újonnan bevezetett árstopok esetén azonban több dologra is felhívják a figyelmet:

  • az élelmiszerboltok éjszaka zárva vannak, a rendelet megjelenését követően már nem dolgoztak a munkatársak,
  • mind a tojás, mind a burgonya esetén többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így nem csak két árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréje pedig időigényes, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új ellenértékeket,
  • az árváltozásokat, bármilyen ok miatt következik is be, a vállalkozások központja rendeli el az üzleteik számára,
  • fontos az is, hogy elengedhetetlen az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz, ami ugyancsak időigényes, ráadásul megfelelő, szigorú feltételek mellett, tehát még ha az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell.

Kiemelték azt is, hogy a kötelező tájékoztató feliratok elkészítéséhez szükséges további rendelet még nem jelent meg, ráadásul ezek elkészítése is időigényes.

Több kisebb üzlet csak a reggeli órákban értesül a változások hatálybalépéséről – zárult az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye.

 

szervezet burgonya tojás élelmiszer árstop
Kapcsolódó cikkek