Világszinten is kiemelt pozícióba kerülnek a magyar dalszerzők, akik az elérhető legmagasabb összegű jogdíjakhoz jutnak hamarosan, miután a magyar szerzői jogkezelő, az Artisjus megállapodott a világ vezető zenei jogkezelőjével. A nagy horderejű megállapodás részleteiről Bíró Zsolt, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnöke beszélt a VG Podcastnak.

Happy funny teen girl with pink hair wear headphones lying in comfortable bed listening new pop music enjoying singing song with eyes closed relaxing in cozy bedroom at home. Top view from above. zene, zenehallgatás, spotify
Fotó: Getty Images

A szakmai egyesület elnöke leszögezte, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tudnak ma már olyan gigasztárokká nőni az előadók sehol, mint a hetvenes-nyolcvanas években, amikor nem volt olyan széttöredezett a figyelem, mint ma. 

Ma már hatalmas a médiazaj, és korlátlan a lehetőségek tárháza, bárki számára egyetlen telefonról elérhető vált a világ több mint 70 millió dala.

A választék gyakorlatilag szabadon ömlik a hallgatókra, az  internet térhódításával eltűntek a kapuőrök, ma már nem a televíziók, rádiók, lemezkiadók döntéshozói határozzák meg, hogy ki jut nyilvánossághoz, hanem az előadók közvetlenül tudják megszólítani és építeni a saját közönségüket. 

Megfordult az út, már nem a televízió teszi sikeressé a zenészeket, hanem a csatornák versengenek a sikeres előadókért sokszor.

A karrierút nagyon lerövidült, megtörtént már olyan is, hogy egy februárban még alig ismert előadó szeptemberben nagyszínpadra állhatott egy neves fesztiválon – példálózott Bíró Zsolt.

Bíró Zsolt, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnöke
Podcast
 

A magyarországi zeneipar minden évben 15-20 ezer új dallal gyarapodik, a 15-16 ezer hazai dalszerző közül azonban legfeljebb másfél ezren lehetnek, akik megélhetésükhöz elegendő bevételre tesznek szert a jogdíjakból – tudtuk meg. A világ négy legnagyobb bevételtermelő platformja, az Apple, a Google, a YouTube és a Facebook a kis piacnak számító magyar képviselőivel más pozícióból tárgyalt, mint most, amikor a világ első és legnagyobb zenei közös jogkezelője, a Sacem jár el érdekükben az Artisjusszal kötött megállapodás alapján. 

Ezáltal világszinten is kiemelt pozícióba kerülnek a magyar dalszerzők, akik az elérhető legmagasabb összegű jogdíjat kapják majd az online lejátszások után. A Sacem-képviselettel ugyanis olyan technikai hátteret kaptak a magyarok is, amellyel bármikor, bárhol beazonosíthatók és nyomon követhetők a lejátszott magyar művek is. A  magyar dalok ráadásul ezentúl nem lesznek elnémítva az Instagramon és a TikTokon sem, vagyis az alkotók az ottani elhangzások után is további jogdíjbevételekhez jutnak majd – szögezte le a szakmai egyesület elnöke.

Brutális mértékben bővül a streamingpiac, de aránytalan a bevételek elosztása

Elfogadhatatlanul kis részt kapnak a streamingpiac növekvő tortájából a dalszerzők.

A jogdíjfizetésben vannak még tisztázatlan területek is, ilyen a mesterséges intelligencia, amikor még nincs eldöntve, hogy valójában ki a szerző. Egyelőre nem a mesterséges intelligencia a legnagyobb slágergyáros, bár minden eszköz és tudás rendelkezésre áll már a sikeres és hatásos zene megalkotásához, a slágerekhez többnyire a véletlenek összjátéka kell Bíró Zsolt szerint.

Mindeközben létezik úgymond igazi magyar dal, még mindig és újra, bár a magyar közönség és a dalszerzők is hosszú ideig erős német behatás alatt éltek, a könnyűzenében mindig Európához voltunk a legközelebb – mondta a dalszerző. Ahogy azonban kinyíltak a határok, a magyar előadók is beépítették dalaikba a nemzetközi trendeket. 

Sokáig a külföldi, főleg az angol nyelvű dalok vitték a prímet a hazai zenehallgatásban, mostanra megfordulni látszik az arány, nagy tömegeket képesek megmozgatni magyar előadók is.

Az egykori ikonikus, generációkon átívelő sztárok helyett ma inkább a különböző műfajoknak, a különböző korosztályoknak vannak sztárjai, sok-sok buborék jött létre, csupa saját sztárral.

A zenehallgatási idő exponenciálisan nő, hiszen a zenehallgatás úton-útfélen lehetővé vált a modern technika és technológia segítségével. A zenei piac egyre gigantikusabb méreteket ölt, ezért is kerül egyre inkább fókuszba a jogdíjkezelés és -fizetés kérdése, illetve merül fel újult erővel az elosztási arányok újragondolása az iparágban.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast