Az alapkamat nagymértékű emelése miatt megdrágultak a személyi kölcsönök, ez pedig teret engedett az áruhitelezés megerősödésének – mondta az eMAG értékesítési igazgatója. Forrás Ákos szerint a karácsonyi időszakban minden évben nő az áruhitelek aránya, de az idén ezek száma a duplájára nőtt. Miközben minden hitelkonstrukció esetén emelkedett a THM, az áruhiteleknél jellemzően nem változtak a feltételek. A szakértő elmondta, hogy az áruházaikban a kölcsönre való vásárlások októberben kezdtek növekedni, az emelkedés pedig kitartott novemberben és decemberben is.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az eMAG kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy az idei ünnepi időszakban nagy volt a kereslet a legótermékek, a társasjátékok és a kis háztartási gépek iránt. Hozzátette, hogy ezek átlagára 10-30 ezer forint körül mozog, így jellemzően ezeket nem kölcsönből finanszírozzák a vásárlók. 

Az áruhiteleket leginkább a televíziók, a nagy háztartási gépek, a laptopok és az okostelefonok beszerzéséhez veszik igénybe. 

Ezek mellett a pandémia óta nagy a kereslet a játékkonzolok, a PlayStation és Xbox gépek iránt.

A gyerekeken nem spórolnak a családok, töretlen a forgalom a játékboltokban

A játékok az és az ellátási láncok zavarai miatt 20-30 százalékkal drágultak az idei karácsonyra. A szülők átlagosan 13–15 ezer forint közötti értéket hagynak a játékboltokban, hogy az ünnep csodás legyen a legkisebbeknek. A fa alatt kevesebb, de nagy értékű játék várja majd a gyerekeket. A Regio Játék marketingvezetője, Gyaraki Dávid elmondta, hogy a játék egy válságálló műfaj, mivel a szülők a gyerekeiken spórolnak utoljára.

A 2022-es nehéz gazdasági helyzetben az emberek óvatosabbak lettek a hitelekkel, hiszen az emelkedő THM-ek és a bizonytalan kilátások miatt nem feltétlenül akarnak eladósodni. Ennek ellenére az ingyen áruhitelek, vagyis a nullaszázalékos THM-ek az ünnepek előtt vonzóvá tették ezeket a konstrukciókat. Ehhez hozzá kell tenni, hogy 

a jövő évtől az ingyen hitelek várhatóan eltűnnek a piacról, tehát ezeknek a kölcsönöknek az utolsó napjait éljük. 

A hitelfelvételei trendek változásaival kapcsolatban Forrás Ákos két módosítást emelt ki. Egyrészt a technika fejlődésével sokat egyszerűsödött az online hitelfelvétel, ami odavezetett, hogy az árukölcsönöket már 50-50 százalékban igénylik a vásárlók az otthonukból. Másrészt azt lehetett látni az idén, hogy 

az igénylők kezdenek a hosszabb törlesztési időkre áttérni annak érdekében, hogy alacsonyan tarthassák a törlesztőrészletet.

 Ez azt jelenti, hogy egyre többen választanak 36 hónapos áruhitelt, amire néhány százalék kamatot kell fizetni. Korábban jellemzőbb volt a 10 hónapos nullaszázalékos kölcsön, viszont a vásárlók ma már a minél alacsonyabb havi törlesztőrészleteket keresik.

Sásdi Norbert arról is beszélt, hogy 2022 egyik fordulata, hogy a vevők mind inkább keresik a fenntarthatóbb, energiatakarékos eszközöket. Ez jellemzően a nagy háztartási gépekre jellemző. Hozzátette, vannak olyan termékcsoportok, amelyek szinte már eltűntek, viszont most ismét nagyon népszerűek lettek. Ezek 

a fagyasztószekrények, amik évekkel ezelőtt eladhatatlanok voltak, az idén viszont felvásárolták azokat.

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast