Sok sikert, miniszter úr! – köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán Lantos Csaba energiaügyi minisztert, miután hétfőn letette esküjét a parlament előtt.

LANTOS Csaba; NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor Budapest, 2022. november 30.
A Sándor-palota által közreadott képen Lantos Csaba energiaügyi miniszter (k) Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában kinevezése után a Sándor-palotában 2022. november 30-án. A kormány novemberben döntött önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról. Az új minisztérium az energiapolitika egységes irányításáért felel.
MTI/Sándor-palota Budapest, 2022. november 30.A Sándor-palota által közreadott képen Lantos Csaba energiaügyi miniszter (k) Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában kinevezése után a Sándor-palotában 2022. november 30-án. A kormány novemberben döntött önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról. Az új minisztérium az energiapolitika egységes irányításáért felel.MTI/Sándor-palota
Fotó: Sándor-palota / MTI

Mint ismert, november 14-én jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy önálló energiaügyi minisztériumot állít fel a kormány december elsejével, amelynek élére Lantos Csaba, a MET korábbi elnöke kerül. Később Orbán Viktor azzal indokolta a kormányzati struktúra átalakítását, hogy a választás óta a legfontosabb kérdéssé az energia vált, ezért szerinte néhány évig mindenképpen szükség lesz egy önálló energiaügyi tárcára. 

Lantos Csaba terveiről annyit mondott el a parlamenti meghallgatásán, hogy szeretné felgyorsítani a megújuló energiahordozók elterjedését, de beszélt Paks II.-ről is, amely ha megvalósul, szerinte csökkenthető lesz az ország földgázigénye is.