A Fővárosi Kormányhivatal kezdeményezésére a Kúria a végleges döntésének meghozataláig, azonnali jogvédelem keretében megtiltotta a XVIII. kerületi önkormányzat által kivetett légiutas-adó alkalmazását. A kormányhivatal azért fordult a Kúriához, mert a Szaniszló Sándor (DK) vezette önkormányzat a légiutas-adóról szóló rendelkezéseivel jogszabályellenes helyzetet teremtett, és azt a törvényességi felhívásban szabott határidőn belül nem szüntette meg, sőt, jelezte, hogy alapvetően nem ért egyet a kormányhivatal álláspontjával.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ahogyan azt a Világgazdaság többször is megírta, a XVIII. kerület ezerforintos adóját a kormányhivatal munkatársai és iparági, valamint adószakértők mellett a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége is jogsértőnek találta. Bár az ellenzéki vezetésű kerület intenzív kampányba kezdett, hogy mire költené a "kerület pénzét", a 2023-as költségvetési rendelet a légiutas-adó tekintetében még bevételi előirányzatot sem tartalmaz, a jegyzőkönyv szerint a „felelős tervezés elvét” figyelembe véve.

Szaniszló Sándor közösségi oldalán indulatosan reagált a Kúria döntésére, többek között azt kifogásolta, hogy éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben a légiutas-adóval kapcsolatos végzés – a legfrissebb Magyar Közlönyöket egyébként késő este hozzák nyilvánosságra, ezt egy ilyen rutinos politikusnak, a DK fővárosi frakcióvezetőjeként Szaniszló Sándornak is tudnia kellene.

A polgármester újabb utakat dobott be a "közösbe", most éppen a Halomi utat, amit felújítanának a – szavak szintjén, írásbeli bizonyíték nélkül – 7 milliárd forintra tervezett bevételből. Ez nem meglepő, a kerület mindent bevet, a közösségi médiában hirdetve már gördeszkapályákat is építene a ferihegyi utasoktól beszedett pénzből. Szaniszló Sándor szeret európai városokkal példálózni, ám összeállításunkból kiderül, a zaj- és környezetvédelemre beszedett pénzből legfeljebb Dominikán aszfaltoznak.

A DK-s politikus többször is kiemelte, szerinte a kormány áll az ügy mögött, valójában viszont a Világgazdaság által megszerzett dokumentumokban a légitársaságok jogászai hosszan sorolják, miért szabálytalan a légiutas-adó, a Wizz Air, a Ryanair és a Smartwings is a kormányhivatal mellé állt, ahogyan a földi kiszolgálók és a Budapest Airport is ellenzi, jogsértőnek tartja az adót.

Az önkormányzatnál továbbra sem hajlandók válaszolni a Világgazdaság kérdéseire, ám korábban elértük Lévai István Zoltánt, a Fidesz–KDNP Budapest 15. számú egyéni választókerületének elnökét, aki megerősítette, a kerület fideszes képviselői nem szavazták meg a légiutas-adót, mert az önkormányzat nem győzte meg őket arról, hogy jogszerű és megvalósítható az intézkedés.