Magyar gazdaság

Ennek a hírnek az MNB és a forint is örülni fog: óriásit javult a magyar fizetési mérleg

Ahogy kikerült az energiasokkból a magyar gazdaság, azonnal elkezdett helyreállni a folyó fizetési mérleg, ami tavaly megannyi gondot okozott. Ezért kezdhette el a lazítást a jegybank a múlt hónapban.

Az idei első negyedévben 774 millió euró deficit keletkezett a folyó fizetési mérlegben, ami jelentős, 1386 millió euró javulás az egy évvel ezelőttihez képest – hívta fel rá a figyelmet Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a Magyar Nemzeti Bank első háromhavi adatai alapján.

GERMANY-HAMBURG-SINO-GERMAN TRADE-PROSPERITY(190601) -- BEIJING, June 1, 2019 (Xinhua) -- A cargo container on a China Railway Express train is unloaded at Eurokombi terminal in Hamburg, Germany, on May 29, 2018. The trading partnership between China and German city of Hamburg can be traced back to the 18th century. After years of development, the Port of Hamburg is now one of the most important European hubs for trade with China. 
   In 2018, the Port of Hamburg had a total seafreight volume of approximate 8.7 million twenty-foot equivalent units (TEU), of which some 2.6 million are related to China, according to the statistics released by the port. 
   TO GO WITH:Feature: Port of Hamburg witnesses prosperity of Sino-German trade (Xinhua/Shan Yuqi) (Photo by XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: AFP

A fizetési mérleg javulásában a legnagyobb szerepet a külkereskedelmi deficit alakulása játszotta, ami 835 millió euróra mérséklődött az egy évvel ezelőtti 2,769 milliárdos deficithez képest. Az elemző szerint áruk egyenlegének markáns javulását részben az energiaárak zuhanása miatt javuló cserearányok, részben a visszaeső belső kereslet okozta, ami hozzájárult az csökkenéséhez. Tavaly három olyan hónap is volt, amikor az egymilliárd eurót meghaladta a külkereskedelmi hiánya, sőt, augusztusban, amikor 350 euróig kúszott a holland tőzsdén a gáz ára, a 1,5 milliárdot is elérte, ez pedig a forint árfolyamára is csapást mért.

A mostani hír azért fontos a magyar gazdaságnak, mert lényegében a folyó fizetési mérleg felborulására vezethető vissza a hazai fizetőeszköz leértékelődése, és a piaci stabilitás megingása, ami miatt 2022 októberében a Magyar Nemzeti Banknak újra kellett indítana a korábban lezárt kamatemelési ciklust. Ez a javulás pedig a következő hónapokra is biztosítja, hogy folytassa a jegybank a normalizációt.

Tavaly 13,7 milliárd euróra nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az egy évvel korábbi 6,25 milliárdról, a arányában pedig 8,1 százalékra az előző évi 4,1-ről, amit a cserearányromlás okozott, mivel önmagában az energiaegyenleg hiányának növekedése 9,8 milliárd euróval rontotta a külső egyensúlyt. A tőkemérleggel együtt számolva a külső finanszírozási igény 2,3 milliárd euróról 10,3 milliárdra emelkedett, azaz a GDP 1,5 százalékáról 6,1-re.

Suppan szerint a következő években ismét javulhat a folyó fizetési mérleg egyenlege, döntő részben a tavalyi átlagokhoz képest meredeken visszaeső energia- és energiahordozó-árak miatt, aminek a hatására a cserearányjavulás 8,5-9 milliárd euróval javíthatja a külső egyensúlyt.

A visszaeső fogyasztás, az energiamegtakarítás (részben az enyhe télnek is köszönhetően), valamint a napenergia-termelés súlyának növekedése a hazai energiatermelésben jelentős mértékben csökkentheti az importot, így a javulás ennél erőteljesebb is lehet

– vélekedett a szakember, hozzátéve, hogy az átmeneti emelkedés után folytatódhat a külső leépülése. Az idén 4-4,3, jövőre pedig 2-2,5 milliárd euró hiányra számít folyó fizetési mérlegben.

Erős Pistát reggelizett a forint

Az éves csúcs közelében a magyar fizetőeszköz árfolyama.

 

forint fizetési mérleg külső adósság MNB Suppan Gergely
Kapcsolódó cikkek