A kormány megfelelő időben, legkésőbb szeptemberben fog dönteni a nyugdíjkorrekcióról – ezt egy újságírói kérdésre válaszolva árulta el Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, akit arról kérdeztek a csütörtöki kormányinfón, hogy tervez-e a kormány nyugdíjkorrekciót, és ha igen, mikor dönt róla.

Fontos dátum derült ki a nyugdíjkorrekcióról, szeptemberben dönthet a kormány. Fotó: Kallus György

Gulyás Gergely emlékeztetett rá, hogy a nyugdíjkorrekciót az éves inflációs adatok alapján kell megállapítani. Ha az adott évben – jelen esetben 2023 egészében – a pénzromlás mértéke meghaladja a januári mértékét (15 százalék), akkor 

a vonatkozó törvény világosan előírja, hogy a különbözetet ki kell fizetni az arra jogosultaknak.

Ennek megállapításához viszont az kell, hogy pontosan meg lehessen becsülni az mértékét. „Ahogy haladunk előre az időben, egyre egyértelműbben látszik, hogy az éves drágulás valóban magasabb-e, vagy esetleg egy radikális és gyors csökkenéssel a tervek szerint alakul” – magyarázta. Jelenleg ezt még nem látják, de a kormány a megfelelő időben fog dönteni róla, ami a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint legkésőbb szeptemberben esedékes (ez egyébként megfelel a 2022-es ütemezésnek: akkor a 4,5 százalékos nyugdíjkorrekciót novemberben kapták kézhez az érintettek).

Mekkora lehet a nyugdíjkorrekció 2023-ban? 

Tényleg minden a második fél év inflációs alakulásán múlik, amit egyelőre nehéz becsülni, mert a kifutó bázishatások miatt akár egy rapid és markáns lassulás is beállhat. A 2023-as költségvetésben a kormány 15 százalékos éves drágulást rögzített, a legfrissebb elemzői konszenzus szerint az éves infláció 18,1 százalék lehet. 

Ennek alapján tehát 3,1 százalékos nyugdíjkorrekció jöhetne.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a szakértők folyamatosan lejjebb hozzák a prognózisukat: június elején például még 18,6 százalékot vártak, és könnyen lehet, a lefelé tartó becslés a következő hónapokban is kitart. Pillanatnyilag a legmagasabb elemzői előrejelzés 18,3, míg a legalacsonyabb 17,5 százalék.

Érdemes a Magyar Nemzeti Bank elemzését is figyelembe venni, amely a legutóbbi kamatdöntésekor szűkítette az inflációra megadott intervallumot 2023-ra: 15,0–19,5 százalékról 16,5–18,5-ra. Mindez az elemzői várakozásokhoz képest némiképp optimistább. Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza rámutatott, ez azért is lehet fontos, mert ezzel egyre nő annak a valószínűsége, hogy 2023-ban a kormány pótlólagos nyugdíjemelést hajt végre a vártnál magasabb infláció miatt.

Százmilliárdokat emészt fel a rezsicsökkentés, de a családtámogatások maradnak jövőre is

Közeleg a nyári szünet, de még számos fontos téma napirenden van. A kabinet legújabb döntéseit ismerteti Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.