Megkapjuk-e az EU-s pénzeket? – egyebek mellett ezt a kérdést is nekiszegezték Orbán Viktornak a tusványosi szabadegyetemen tartott előadását követően, amikor a közönségen volt a sor, hogy a miniszterelnököt faggassa.

TŐKÉS László; ORBÁN ViktorTusnádfürdő, 2023. július 22.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor elmondta, hogyan kaphatja meg Magyarország a neki járó uniós pénzeket. Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő azzal kezdte a választ, hogy rengeteg hiedelem kering a téma körül, amelyeket külön előadás keretében kellene tisztázni, hogy rendet lehessen vágni végre a kusza gondolatok között. Rámutatott, hogy amikor uniós pénzekről van szó, akkor alapvetően két pénzkupacot kell elképzelni:

  • az egyik az RRF, ez a Covid utáni helyreállítási forrás,
  • a másik az MFF, amely a soron következő hétéves uniós ciklus Magyarországnak járó pénzeit jelenti.

Ami az RRF kupacát illeti, ebből Magyarország semmit nem kapott eddig, és Orbán Viktor szerint kétséges, hogy kap-e egyáltalán. Megjegyezte, hogy időközben a Covidnak is vége, így a történtek az EU versenyképességére, gyorsaságára, vezetőinek alkalmasságára is ékes példa. Az MFF viszont más tészta.

Megváltozott a helyzet: az a kérdés, Szoboszlai Dominik milyen jövőt jósol Orbán Viktornak

A Tusványoson a magyar miniszterelnököt a Liverpool új magyar sztárjáról is kérdezték. Orbán Viktor elmondta, ki a főnök.

Ennél úgy áll a helyzet, hogy a hétéves pénzügyi ciklusban évente 3 milliárd euró érkezne Magyarországnak, illetve egymilliárd eurónyi összeget kell befizetni Brüsszelnek. A nettó egyenleg tehát 2 milliárd euró, átszámítva tehát mintegy 800 milliárd forintot kaphatna pluszpénzként a magyar költségvetés. „Ez nem rossz summa, ha mondjuk ketten beszélgetünk Tőkés László püspök úrral” – vetette fel a miniszterelnök. Ugyanakkor szerinte ez az összeg nemzetgazdasági szinten, a magyar GDP-hez (évi 80 ezermilliárd forint) viszonyítva jelentéktelen. Nem nagy összeg, de ettől még nem szabad lebecsülni, mert ha ideadnák, mondjuk, egyből továbbíthatnánk Erdélynek.

De ezt úgy beállítani, mintha ezen múlna a magyar gazdaság léte, az egyszerűen alulinformáltság, egy információhiányos buta gondolat

– húzta alá. Ugyanakkor hozzátette, hogy az már igaz, hogy ha Magyarország nem jut hozzá az uniós pénzekhez, akkor a pénzpiacokon is másként fognak rá nézni, márpedig ott üzleti alapon kellene hitelhez jutni. Vagyis az uniós források kiesésének inkább az indirekt hatásai lehetnek fájdalmasabbak.

Mikor kaphatja meg Magyarország az uniós pénzeket?

Erre a kérdésre Orbán Viktor tömören úgy reagált, hogy „ha odamegyünk egy zsákkal, és hazahozzuk”. De hogy kell ezt csinálni? Erre van terve a miniszterelnöknek. Az uniós költségvetés a csőd szélén áll, Brüsszel azt kérte a tagállamoktól, hogy módosítsák a hétéves büdzsét, és még fizessenek be sok tízmilliárd eurót a kasszába. Csakhogy ehhez egyhangú döntés kell. 

Na, és akkor kell tartani a zsákot, és kész. Így, ez a terv

– kerekítette le a folyamatot. Ennél kicsit bonyolultabb lesz a megvalósítása, de lényegében erről van szó. Orbán Viktor szerint izgalmas ősz előtt áll, már ami az uniós csúcstalálkozókat illeti.

Orbán Viktor szédítő célt tűzött ki Magyarország elé: így érnénk utol Ausztriát

Már csak egy évet kell kibírni, és a magyar gazdaság újra talpra áll. Az évtized végére a hazai lőtávolságba kerülne az osztrákétól.