Magyar gazdaság

Atlétikai vb: lecsaptak a hatóságok a taxishiénákra

Túlszámlázás miatt rengeteg panasz érkezett a vb alatt a budapesti taxisokra, főleg a külföldi vendégek részéről.

A személyszállítással összefüggő visszaélések visszaszorítása érdekében a rendőrség, a kormányhivatal és az illetékes hatóságok 234 taxist ellenőriztek és több engedélyt visszavontak augusztus 21. és 23. között. A vizsgálatra azért volt szükség, mert az elmúlt napokban több hír is napvilágra került arról, hogy köröznek a taxishiénák az atlétikai vb helyszíne körül.

20160310. Budapest Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok demonstrációja.  Fotó: Kurucz Árpád  (KA)Magyar Nemzet 2016.03.10. Budapest Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok demonstrációja a Bajcsy-Zsilinszky úton tüntetés Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet
Fotó: Arpad Kurucz / Magyar Nemzet

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön azt írta police.hu-n, hogy csalás miatt egy sofőrt állítottak elő, mert a gyanú szerint úgy állította át a taxiórát, hogy az magasabb összeget mutasson. Fix tarifa alkalmazása és más szabálytalanságok miatt kilenc taxiengedélyt visszavontak, túlszámlázás miatt három, míg nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt két eljárás indult. Engedély nélkül végzett tevékenység miatt egy sofőrrel szemben 600 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki, soron kívüli műszaki vizsgára 12 gépkocsit rendeltek be, ketten pedig lejárt műszaki engedély miatt kaptak bírságot.

A taxistársaságok saját ellenőrei az észlelt szabálytalanságok miatt öt munkatársukkal szerződést bontottak.

Az ellenőrzéseket a Budapesti Rendőr-főkapitányság, Budapest Főváros Kormányhivatalának Közlekedésfelügyeleti Főosztálya és Fogyasztóvédelmi Főosztálya, a Nemzeti és Vámhivatal és a Budapesti Közlekedési Központ közösen végezte. Az akcióban részt vettek a Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói, a Budapesti Polgárőr Szövetség és tagszervezetei, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai, valamint több taxitársaság saját ellenőrei is.

A hatóságok kiemelték, hogy hasonló ellenőrzések nemcsak az atlétikai vb alatt folytatódnak, de a későbbiekben is várhatók.

A NAV-ot is feltüzelte az atlétikai vb: itt van, ki számíthat ellenőrzésre

Elsősorban a vendéglátóhelyeket, szuvenírboltokat, kitelepült árusokat és taxisokat ellenőrzik.

 

atlétika vb taxishiéna Budapest taxi személyszállítás
Kapcsolódó cikkek