Magyar gazdaság

Augusztustól visszatérhet a reálbér-növekedés a szaktárca szerint

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium úgy látja, hogy az inflációellenes intézkedések beváltak.

A kormány a rezsivédelemmel, az árstopokkal, a 15 százalékos kötelező akciózással, valamint az online árfigyelő rendszerrel is azt szeretné elérni, hogy letörjön az infláció . Az intézkedések eddig hatékonynak bizonyultak, emiatt elérhetővé válik az a célkitűzés, hogy októberre egy számjegyűre olvadjon az – közölte csütörtökön a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

20230620 Hetényegyháza Univer Product Zrt. új üzemének átadó ünnepsége. Több mint duplájára növeli gyártókapacitását az idén 75 éves Univer-Product Zrt. hetényegyházi üzemének  kapacitásbővítő beruházásával. Az állami támogatással megépült üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készítik a hungarikum Erős Pistát és Piros Aranyat.  Fotó: Bús Csaba  BCS  Petőfi Népe  PN A képen: Erős Pista  gyártósor
Fotó: Bús Csaba / Mediaworks

A tárca kiemelte: az elhúzódó orosz–ukrán háború és a gazdasági nehézségek miatt megugró infláció következménye, hogy 2022 szeptemberétől napjainkig hazánkban is reálbércsökkenés zajlik. Azonban a GFM úgy látja, hogy az inflációellenes kormányzati intézkedéseknek és a bérek nagyarányú növekedésének köszönhetően, augusztustól újra reálbér-növekedés valósulhat meg Magyarországon, ezzel együtt arra is van esély, hogy éves szinten ne csökkenjen, hanem emelkedjen a bérek vásárlóértéke.

A minisztérium kiemelte, hogy az elmúlt 10 évben minden esetben emelkedett a fizetések vásárlóereje, így a tavalyi év végére összességében több mint 70 százalékkal volt magasabb a keresetek reálértéke.

2024-ben a növekedés helyreállításával és az infláció mértékének további drasztikus leszorításával újra lehetőség nyílik a korábbi években megszokott, éves szinten átlagosan 5 százalék feletti reálbér-növekedési ütem visszaállítására.

A tárca arról is beszámolt, hogy 2010-hez képest egymillióval növekedett a foglalkoztatottak száma, a legfrissebb adatok szerint hazánkban közel 4,8 millióan dolgoznak, miközben még soha nem volt ilyen kevés a regisztrált álláskeresők száma. A kormány legfőbb célja változatlan, a családok védelme érdekében a munkahelyek megtartása mellett hosszú távon is biztosítani kell a reálbérek növekedését.

Máris reagált Nagy Márton a gyenge GDP-adatokra – 14 intézkedést jelentett be a miniszter

A gazdaságfejlesztési miniszter reagált a második negyedéves GDP-adatra, szerinte a harmadik negyedévben már erőteljes felpattanásra lehet képes a magyar gazdaság.

 

 

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Árfigyelő árstop
Kapcsolódó cikkek