Magyar gazdaság

„Kapott egy gyomrost” az élelmiszerek inflációja, felére vágtuk – mondta a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra

Felére csökkent az élelmiszerek inflációja, és ezt a kormányzati intézkedések érték el – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Jócskán lelassult az élelmiszerek drágulása, a kormányzati intézkedések hatására a tetőhöz képest már feleakkora az ebben az árucsoportban – jelentette ki Szentkirályi Alexandra a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

A kormányszóvivő szerint az infláció „kapott egy gyomrost, és térdre rogyott”, mert a leszorítására megfelelő eszközöket alkalmaztak. Ez még mindig nem elég, a folyamat és a küzdelem folytatódik, a cél most az, hogy az infláció ismét egy számjegyű legyen. 

Az élelmiszereken kívül a többi árucikket tartalmazó éves fogyasztói árindex áprilisra 11 havi mélypontra, 17,6 százalékra mérséklődött. Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy az előző hónaphoz képest mért két és fél százalékpontos csökkenéshez az élelmiszerárak is nagyban hozzájárultak. Az éves árindexeket tekintve az élelmiszerek inflációja már feleakkora, mint a legnagyobb drágulás idején volt.

A tapasztalat szerint az árstop augusztus eleji kivezetése óta a nagy multinacionális áruházláncoknál a 62 termékkategória közül 52-ben látható árleszorító hatás. 

A beindult brutális verseny következtében ezekben a termékcsoportokban az átlagárak augusztus 9-ig 6,5 százalékkal mérséklődtek, egy-két termékkategóriában pedig még ennél is nagyobb mértékben. 

Legerőteljesebben a zöldségárak csökkentek. Az étkezési újburgonya átlagban több mint 45, a zöldpaprika 37, a tojás 27 százalékkal lett olcsóbb. 

Az intézkedések folyamatos árversenyre kényszerítik  multikat, a vásárlók pedig szorosan figyelemmel követik a kezükbe adott új eszközöket – emelte ki a szóvivő.

Belökte az élelmiszer-infláció csökkenését a kormány csodafegyvere

Meghaladta a várakozásokat az online árfigyelő adatbázis inflációra gyakorolt hatása, július eleji elindulása óta 2 százalékponttal csökkentette az élelmiszer-inflációt. A platformnak eddig már közel egymillió látogatója volt.

Az árfigyelő rendszert a vásárlók tudatosan használják, figyelik az akciókat, vagyis a túl magas árakat alkalmazó üzleteket a vevők is megbüntetik, egyszerűen máshová mennek. 

Most nem a multiknak, hanem az embereknek van szükségük a segítségre, úgyhogy nem fogjuk hagyni, hogy a multik nyerészkedjenek, és további fejlesztések várhatók például az online árfigyelő tekintetében is

– mondta Szentkirályi Alexandra. 

A kötelező akciózást június elején vezették be, ezt követően augusztus elejéig 642 üzletet vizsgáltak meg az ellenőrök. Közülük 65 üzlet esetében találtak összesen több mint kilencven kifogást. A probléma többnyire az volt, hogy nem tüntették fel az árcsökkentést vagy az akciós termékeket, de volt, hogy egyszerűen nem tartották be a kötelezettséget az akciózásra.

Eddig több mint 25 millió forintnyi bírságot vetettek ki. 

Ez a töredéke az árstop ellenőrzése során kirótt, több mint hárommilliárd forintnyi bírságnak.
Az árstopot kivezették, de még visszatér: augusztus 18. és 20. között, a Szent István-napi ünnepségek idejére ismét bevezetik – emlékeztetett a kormányszóvivő.

A legnépszerűbb italok árstoposak lesznek augusztus 20-án

A Szentkirályi ásványvíz, a dobozos és a csapolt Borsodi, valamint a Pepsi-Cola termékei is fix áron lesznek kaphatók a Szent István-nap eseményein.

 

 

árfigyelő rendszer élelmiszer infláció intézkedés kormányszóvivő árstop
Kapcsolódó cikkek