Magyar gazdaság

Felvillanyozza Tiszaújvárost az MVM, korszerű erőmű épül

Kombinált ciklusú gázturbinás erőmű épülhet Tiszaújvárosban barnamezős beruházásban, itt is hat pályázó tehet ajánlatot.

Az MVM csoport márciusban indított nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére, melyek sikeres lezárultával a Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyein összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitást építenek ki – írta az Energiaügyi Minisztériumra hivatkozva a boon.hu. Jelen állás szerint hat-hat pályázó nyújthat be ajánlatot a korszerű kombinált ciklusú gázturbinás erőművekre, az új létesítmény Tiszaújvárosban a leállított olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén épülne meg.

Budapest, 2017. október 4.Az Alpiq vállalatcsoport Csepel II. Erőműve, a hazai villamosenergia-ipar egyik legkorszerűbb üzeme a Duna partján, a főváros 21. kerületében. A környezetbarát, kombinált ciklusú gázturbinás erőmű 2000-ben kezdte meg működését. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2017. október 4.
Az Alpiq vállalatcsoport Csepel II. Erőműve, a hazai villamosenergia-ipar egyik legkorszerűbb üzeme a Duna partján, a főváros 21. kerületében. A környezetbarát, kombinált ciklusú gázturbinás erőmű 2000-ben kezdte meg működését. 
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Környezetbarát, alacsony szén-dioxid-kibocsátású kombinált ciklusú gázturbinás erőmű – ilyen technológia jönne Tiszaújvárosba is.
Fotó: Jászai Csaba / MTI

Előnye, hogy kifejezetten gyorsan megépíthető, hatásfoka magas, fajlagos szén-dioxid-kibocsátása pedig alacsony, teljesítménye szabályozható. Ez utóbbi kifejezetten előnyös akkor, ha az időjárásfüggő nap és szélerőművek teljesítményét kell kiegyenlíteni – írtuk, atomerőművek esetén a teljesítményt nem célszerű visszafogni, ott a kapacitás maximális kihasználása az előnyös. Az új paksi blokkok és a naperőművi kapacitások mellé szükség van a szabályozható teljesítményű gázüzemű blokkokra , e létesítményekkel ugyanis az energiafüggőség, az áram felhasználási aránya csökkenthető.

A tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 megawatt teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 megawatt teljesítményű blokk épül

A tiszaújvárosi erőmű barnamezős beruházásban épülne, amely a rozsdaövezetnek minősülő bezárt létesítmény hasznosítását jelenti.

A boon.hu megtudta, a közbeszerzéseket árlehajtó hatású verseny ígéretét hordozó, élénk nemzetközi érdeklődés fogadta. A nyugat-európai bázisú világvállalatok mellett egyiptomi, görög, kínai, valamint török cégeket is magukba foglaló konzorciumok tételes listáját az MVM csoport teszi közzé.

 

Tiszaújváros tiszai erőmű gázturbinás erőmű
Kapcsolódó cikkek