Magyar gazdaság

Fontos döntés közeleg: belerokkanhat a forint, ha a Magyar Nemzeti Bank tempót vált a rossz GDP-adat után

Ismét csökkentheti az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely kedden, egy hónap után újra kamatdöntő ülést tart. Kérdés, hogy veszi-e a bátorságot, és gyorsít-e a tempón a második negyedéves GDP-adat után a jegybank, vagy továbbra is az óvatosság és a fokozatosság jegyében farigcsálja a kamatokat. Ráadásul ott van a forint árfolyama, amely megint elszállhatna egy erőteljesebb vágás után.

Folytatódhat az egynapos betéti kamatszint csökkentése a korábban megszokott 100 bázispontos ütemben, ezzel 14 százalékra kerülhet az irányadó kamat – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. Kedden ismét összeül a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, hogy megtartsa szokásos kamatdöntő ülését.

Egy hónap után, kedden újra kamatdöntő ülést tart a jegybank. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A legutóbbi döntés óta azonban negatív hírek érkeztek a magyar gazdaságról, a második negyedéves GDP-adat a vártnál sokkal rosszabb lett, így ismét felmerülhet a kérdés, nem lenne-e célszerűbb gyorsítania a jegybanknak a kamatcsökkentés tempóján.

Nem számítok arra, hogy ennél nagyobb mértékű lazítást jelentsenek be, az letörése az elsődleges cél. A növekedésösztönzés elsősorban fiskális oldalról valósulhat meg a későbbiekben

– mondta a közgazdász, aki szerint továbbra is alapvetően a hazai inflációs folyamatok határozzák meg az MNB döntéseit. Ebben jelentős javulást lehetett látni az előző hónapban, aminek alapján folytatódhat a következő időszakban a kamatcsökkentés. Júliusban az infláció 17,6 százalékkal nőtt, tavaly szeptember óta ez volt az első hónap, hogy 20 százalék alatti áremelkedést mért a KSH.

Az árnyomás egyértelmű lassulására vall, hogy a maginfláció havi bázison mindössze 0,2 százalékos volt, ez már nagyon közel van a korábbi évek trendjéhez. Összehasonlításképp tavaly júliusban ugyanez 3 százalékos volt.

Várhatóan ez sem téríti el a jegybankot eddigi politikájától. A lapunknak nyilatkozó elemzők korábban is arra hívták fel a figyelmet, hogy a kamatpálya kialakítása során a következő hónapokban is sokkal nagyobb eséllyel esik latba a piaci stabilitás, mint a reálgazdasági folyamatok. Főleg addig, amíg az overnight nem zár össze az alapkamattal, ami a mostani várakozások szerint szeptemberben bekövetkezhet. Egyedül akkor gyorsíthatna a tempón a jegybank, ha látványos dezinflációs folyamatok lennének megfigyelhetők, egyelőre azonban a szakértők szerint itt még nem tartunk.

Ráadásul ott van a forint árfolyama, amely megint elszállhatna egy erőteljesebb vágás után. 

Varga szerint pénzpiaci hangulat nyugodtnak mondható: ugyan a forint árfolyamában voltak nagyobb kilengések, de idáig mindig vissza tudott korrigálni a jegyzés. Ezzel együtt úgy látja, a volatilitás viszonylag magas maradhat, és alapvetően folytatódhat a forintgyengítő trend. „Amennyiben külső sokkok nem érik a hazai gazdaságot a következő hónapokban, nem kell számítani exponenciális forintgyengülésre” – jegyezte meg a szakember.

 

alapkamat forint Varga Zoltán Magyar Nemzeti Bank MNB
Kapcsolódó cikkek