A szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság számos kézzelfogható haszonnal jár már most is és összekovácsolja a nemzetet – jelentette ki Fürjes Balázs, a szervezőbizottság társelnöke.

Fotó: Török Attila

Hozzátette, hogy Budapesten begyógyult egy tájseb, megújult egy lerobbant rozsdaövezet, amivel a város szebb, zöldebb, élhetőbb lett, ráadásul a vb nagy lökés a turizmusnak, félmillió vendégéjszakát hoz a magyar szállodáknak. 

A siker kapujában vagyunk, és ez egy hatéves csapatmunka eredménye, köszönet illet mindenkit 

– mondta Fürjes Balázs, aki irányította a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, benne a Nemzeti Atlétikai Központ előkészítését és tervezését, valamint vezette a sikeres vb-pályázatot is. Kiemelte: a Magyar Olimpia Bizottság, a Magyar Atlétikai Szövetség, a fővárosi és ferencvárosi önkormányzat, illetve a kormány még a 2015-ös budapesti olimpiai pályázat részeként határozta meg az atlétikai központ helyszínét, koncepcióját és azt, hogy a központ egy jóval nagyobb új városi szabadidős és sportparkban kapjon helyet a ferencvárosi Duna-parton, egy korábbi lerobbant rozsdaövezet helyén.

Mint mondta, a Nemzeti Atlétikai Központ sokkal több mint stadion, egyben városrehabilitáció is, amelyben egy 15 hektáros szennyezett, elhanyagolt terület újult meg. Ugyanakkor a 35 ezres sportközpont a park egyharmad részét foglalja el.

A világbajnokság után 

  • 15 ezresre visszabontják a lelátókat, az ideiglenes tribünök helyén pedig
  • létrejön a létesítményben egy emelt, panorámás, bárki által használható 800 méteres futókör, 
  • emellett az atlétikai központban önkormányzati sportóvoda is működik majd, míg
  • az edzőközpontot a közeli patinás egyetemek diákjai is használhatják.

Atlétikai vb: nem rosszak a kereshető összegek, de máshol akadnak még jobbak

A tavalyi vizes világbajnokság összdíjazását simán veri a mostani atlétikai vb, viszont továbbra is a világvárosok maratonjainak a fődíjai jelentik a csúcsot.

Évente néhány hazai és nemzetközi verseny, az edzések, a felnőtt- és utánpótlás versenysport, az egyetemi sport és a szabadidős sport biztosítani fogja a parkban felépült atlétikai központ kihasználtságát – fogalmazott a vb társelnöke, hozzátéve, a park játszóterei, sportpályái és zöldje, a feltáruló Duna-part pedig kedvenc helye lesz majd sok budapestinek.