Sportgazdaság

Atlétikai vb: hasonlóságok London és Csepel között – kisokos a stadionok utóhasznosításáról

Akárcsak a 2012-es nyári olimpia központi helyszínét, a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokság stadionját is kisebbre szabják a nagy esemény után, sőt, Csepelen újítanak is, hiszen nemcsak a profi, hanem a szabadidős sportolók is élvezhetik majd az átalakított létesítményt.

Ha már a minap említést tettünk arról, hogy a szombaton kezdődő atlétikai világbajnoksággal az esetleges olimpiarendezés felé is lépünk egy nagyot, érdemes megemlíteni azt is, hogy az ötkarikás játékok egyik kritikus pontja a legnagyobb létesítmények utóhasznosítása. Ebből a szempontból a Csepelen felépült Nemzeti Atlétika Központ (NAK) különleges helyzetben van, hiszen már az álmodott olimpia előtt lekicsinyítik, mintapéldának pedig ott a 2012-es nyári játékok központi helyszíne, a London Stadium.

Nemzeti Atlétikai Központ
Így fest az atlétikai világbajnokság helyszíne jelenleg.
Fotó: Nemzeti Atlétikai Központ / Facebook

A tizenegy esztendővel ezelőtti olimpia sportszakmailag és a hangulatát tekintve is kiemelkedően sikeres volt, nem utolsósorban azért, mert Nagy-Britannia a rendkívül gazdag irodalmi, filmes és zenei kultúráját is felvonultatta. Hosszú távon azonban fontosabb ennél, hogy 

az ötkarikás játékok centrumát szándékosan egy fejlesztésre váró területre, Délkelet-Londonba helyezték. 

Itt épült fel a London Stadium is, amelyet a világhíres Popolous építésziroda tervezett. A cég – csak az amerikai major sportokat tekintve – közreműködött

  • 23 MLB- (baseball),
  • 10 NBA- (kosárlabda),
  • 14 NFL- (amerikai futball) és
  • 12 NHL- (jégkorong) létesítmény építésében és/vagy felújításában.

Emellett fontos szerepet vállalt Angliában az Arsenal, a Manchester City és a Tottenham labdarúgó-arénáinak, valamint az új Wembley-nek a létrehozásában is. Focistadionokat épített Amerikától kezdve Brazílián, Portugálián, Franciaországon, Svédországon és Oroszországon, valamint Kazahsztánon át Dél-Afrikáig, illetve Ausztráliáig, ráadásul a multifunkcionális létesítmények közül az egyik legnagyobb büszkesége az ugyancsak londoni O2.

Mennyit fizettek az angolok?

A Popolous hozzáértéséhez tehát kétség sem férhet, és az olimpiai stadionnal is jó munkát végeztek. Itt zajlottak az ötkarikás játékok megnyitó- és záróünnepségei, illetve természetesen az atlétikaversenyek. 

Ebben tehát megegyezik a Csepelen felhúzott NAK-kal, hogy a sportok királynője az (első) uralkodó, és abban is hasonlatosak, hogy elmaradt területre tervezték őket. Emlékezhetünk, Csepelen is egy ósdi toronyház eltakarításával kezdődött a munka, továbbá az első csúcsesemény után kisebbre szabták-szabják a befogadóképességet, igazodva a mindennapok szükségleteihez.

 

Angliában ráadásul ez nem volt olcsó mulatság, mert azok után, hogy 2023-hoz igazított számítással 

322,8 milliárd forintnyi fontba került maga az építkezés, az átalakítás még 123,4 milliárd forintot felemésztett. 

Az arénába hosszas vitatkozás után végül a West Ham labdarúgócsapata költözött be, és immár hét éve remek bérlőnek számít, Európa egyik legnagyobb hazai átlagnézőszámát produkálja, még a csökkentett kapacitás mellett is.

Összemegy majd a NAK is, de más elgondolás szerint.

Mekkorára megy majd össze a csepeli stadion?

Nálunk az atlétikai világbajnokságon 37 326 lesz a hivatalos maximum, amit a rendezvény után kevesebb mint a felére vágnak majd vissza. 

A vágás pedig szinte szó szerint értendő, mert gyakorlatilag leszerelik majd a felső emeletet, miközben a környezetet is hozzápasszítják az alakváltó arénához.

Így fest majd Csepelen az atlétikai stadion az átalakítás után.
Fotó: Origo

A ZÁÉV Zrt.-vel együttműködő generálkivitelező, a Magyar Építők Zrt. megfogalmazása szerint: 

Az ideiglenes nézőtér helyén Európa egyik legszebb futóköre szolgálja majd a sportot szerető embereket, a központban pedig a hivatásos sportolók végzik az edzéseiket.

Hozzátették, a vb-t követően a stadion mellett az egészségesebb életmód kiszolgálására egy 10,5 hektáros sportparkot alakítanak ki. Ez utóbbi mintegy 50 ezer négyzetméteres, több száz fával és közel 18 ezer cserjével beültetett zöldterületet foglal magában, ezáltal a remények szerint idővel ugyanolyan népszerű helyszínné válhat, mint a Normafa vagy a Margitsziget. 

Idehaza tehát a profi és a szabadidős sporttevékenységek is megférnek majd a mamutaréna utódjában.

West Ham United v Liverpool FC - Premier League
Michail Antonio of West Ham in action during the Premier League match between West Ham United and Liverpool at the London Stadium, Stratford on Wednesday 26th April 2023. (Photo by Ivan Yordanov/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Manapság főként a West Ham labdarúgócsapata használja a London Stadiumot.
Fotó: AFP

 

Miben jár előrébb a Mol Campus?

A NAK egyéb céljai közé tartozik például 2024-ben a BREEAM-minősítés megszerzése, amivel felzárkózna a stadion a Duna túlpartján felhúzott Mol Campushoz, amely ráadásként a LEED legjobb értékelésével is rendelkezik. 

Az atlétikai stadionban, ugyancsak a Magyar Építők beszámolója szerint, már az építéskor is 

ügyeltek az energiafelhasználás hatékonyságára, az anyag- és vízhasználatra, a hulladékkezelésre, általánosságban az ökológiára, valamint a közösségi közlekedéshez csatolásra.

Nemcsak a következő másfél hétben, hanem utána is lesz tehát néznivaló a Csepel-sziget csúcsán.

 

atlétika vb mol campus világbajnokság London Csepel
Kapcsolódó cikkek