Magyar gazdaság

A falu, ami szenet rendel, mert a szociális célú fa aprításához nincs férfi

A tavalyi év után idén is több, 5000 fő alatti település igényelhetett szociális célú tűzifát, ugyanis a kormány 5 milliárd forintot különített el erre a célra. Közel kétszázezer háztartás kap tüzelőanyagot mintegy kétezer-négyszáz községben.

Sok magyar településen, így az egyik legszegényebbnek számító Tiszabőn sincs még kiépítve a vezetékes gáz, így a faluban élőknek minden évben nagy az igényük a szociális célú tüzelőanyagra. A tiszabői polgármesteri hivatal arról adott tájékoztatást, hogy évente több mint négyszáz család nyújt be kérelmet tüzelőanyagra, idén pedig 573 erdei köbméter kemény lombos fát igényelt a falu, mivel 15 millió forintot nyert az önkormányzat – írta meg a Szoljon.

Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Egy hasonlóan hátrányos helyzetű település, Tiszabura polgármestere, Farkas László úgy nyilatkozott, idén szeretnének előre dolgozni, hogy mindenki időben hozzájusson a kívánt tüzelőanyaghoz. A terv pedig sikerül is, ugyanis a polgármester állítása szerint idén a szokottnál korábban érkezik tűzifa a faluba. 

Az idei tűzifa igen jó minőségű és száraz, így szinte azonnal alkalmas a begyújtásra. A megszokott módon, keménylombos tűzifát rendeltünk, akácot és kőrist, amelyek kellő meleget biztosítanak a hűvös hónapokban

– nyilatkozott Farkas László.

A Szolnok melletti Kengyel település polgármestere, Gál József arról adott tájékoztatást, hogy mivel a tüzelőanyagot a Dunántúlról szállítják, így ennek a költsége elérheti a kétmillió forintot is. 

Vannak települések, ahol nem fát, hanem szenet rendelnek. Örményes és Tiszaroff önkormányzatai is így tettek, ugyanis a falubéliek elmondása alapján a fa felaprítása hosszadalmas, és férfi munkaerőt igényel, így az előre bezsákolt, általában huszonnégy kilogrammos szeneszsákok mellett döntöttek.

566 mázsa szén érkezett, melyet októbertől februárig igényelhetnek a lakosok. Annak, hogy miért szenet rendelünk, igen egyszerű oka van: kevés a férfi munkaerő a településen

– mondta Tiszaroff polgármestere.

Idén egyébként enyhébben kezdődhet a tél, és később indulhat a fűtésszezon. A Világgazdaság korábbi cikke szerint valószínűleg melegebb októberre számíthatunk, és a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat legfrissebb adatai szerint a későbbi hónapokban is enyhébb időjárás várható, emiatt pedig az európai gázárak is csökkenhetnek. 

 

Jász-Nagykun-Szolnok szén tüzelőanyag tűzifa
Kapcsolódó cikkek