Magyar gazdaság

Meghosszabbítja a kormány a kötelező bolti akciózást

Az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.

A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja a kormány – hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

bolti akció
Az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni.
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

Hangsúlyozta: az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az

Ennek oka a háború és a szankciók, de nem tétlenkedtek, így hónapról hónapra folyamatosan csökkent az infláció – mondta a szóvivő. Kiemelte, hogy az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni.

Ezért döntött úgy a kormány, hogy a kötelező akciókat az eredeti, meghosszabbítja a határidőt – mondta Szentkirályi Alexandra. Hozzáfűzte, működik az online árfigyelő, és a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat.

A kormányszóvivő szerint az infláció letörése mellett a családpolitika a másik fontos prioritás. Erről már a Hír Tv-ben beszélt, ahol kiemelte: döntés született a jól működő babaváró és a megmegtartásáról és kibővítéséről.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábban hangsúlyozta: rendkívül hatékonynak bizonyult az egy hónapja működő online árfigyelő rendszer, a megfigyelt 62 termékkategóriában az átlagárak csaknem 8 százalékkal csökkentek.

Az elmúlt hónapban a legnagyobb mértékben, mintegy 15 százalékkal a spagetti ára esett vissza, több mint 14 százalékkal csökkent a zöldségek és 7 százalékkal a gyümölcsök ára. A kenyerek, a margarin, a sertészsír és a tejtermékek ára átlagosan 10 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt.

 

kötelező akció élelmiszerinfláció Szentkirályi Alexandra szankció kormányszóvivő
Kapcsolódó cikkek