A nyári kánikulában sem feledkeztek meg a megtakarításról a háztartások, akik júliusban tovább gyarapították hazai értékpapírokban lévő, immár több mint 21 ezermilliárd forintra rúgó vagyonukat, ami újabb csúcsot jelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint.

Budapest 20160108 Magyar Államkincstár állampapír forgalmazás
Júliusban is az állampapír bizonyult a legnépszerűbb lakossági befektetésnek. Fotó: Szabó Miklós

A lakosság vagyonbővülése ezzel immár tizedik hónapja töretlen, az utóbbi 12 hónap során pedig csaknem ötezer milliárd forinttal hízott a hazai értékpapírokban tartott megtakarítások összértéke.

A nyár középső hónapjában 2,5 százalékos bővülést mért az MNB, ami 520 milliárdos többletet jelent június végéhez képest. Ennek több mint felét, 289,5 milliárdot a frissen befektetett megtakarítások adták, a meglévő eszközök hozama pedig további, csaknem 232 milliárd forinttal növelte portfóliójuk értékét. 

A július az árfolyamemelkedéseket tekintve tavaly november óta a legerősebb hónapnak számít, a friss vásárlások volumene viszont mintegy 170 milliárd forinttal első fél év átlagától, amit egyébként az előző havi, 645 milliárdos csúcsvásárlás húzott fel, amivel a júliustól érvényben lévő, a szocho fizetési kötelezettséget a befektetési alapokra is kiterjesztő jogszabályra reagáltak a befektetők.

A kormány ezzel a lépéssel is – egyáltalán nem leplezett szándékkal – az állampapírvásárlás felé igyekszik terelni a háztartásokat, akik körében egyébként már eddig is ez a biztonságosabbnak gondolt értékpapírtípus volt a legnépszerűbb. Júliusban sem volt ez másként, állampapírba 160 milliárd forintnyi friss megtakarítást helyeztek el a kisbefektetők, akik a felhalmozott hozamokkal együtt bő másfél százalékos vagyonbővülést regisztrálhattak, és ezzel immár 11 756 milliárd forinttal járulnak hozzá az államadósság finanszírozásához.

Továbbra is a hosszú lejáratú forintos sorozatok a legkelendőbbek, melyekből 197 milliárdnyit táraztak be, miközben az egy évnél rövidebb lejáratú (jellemzően diszkont kincstárjegyek) állampapírjaikból 48 milliárd forintnyit váltottak vissza. A devizás kötvényekből csekély 11,5 milliárd forintra volt kereslet.

Az állam működésének finanszírozása mellett a vállalati hitelezés területén is egyre aktívabbak a háztartások, ezt jelzi az egyéb kötvényállományuk öt százalékos havi bővülése.

Új szabályozás és szocho ide vagy oda, a befektetési alapok mellett változatlanul kitart a lakosság. Júliusban 145 milliárd forint megtakarítást vittek a portfóliómenedzserekhez, az év eleje óta pedig már több mint 1220 milliárd forintot fektettek be náluk. 

A szakemberek meg is szolgálták az ügyfelek bizalmát, a hónap során a lekötött friss megtakarítással megegyező, 145 milliárdos hozamot szállítottak. A háztartások kezén lévő befektetési jegyek összértéke négy százalékkal nőtt, és július végére átlépte a 7500 milliárd forintot.

Háztartások értékpapírvagyona
2023. július
 

A pesti júliusi raliját jó jelnek tekintették a kisbefektetők az újabb profitrealizálásra. A körülmények ehhez maximálisan adottak voltak, a BUX 5,7 százalékot menetelt, a vezető részvénykosár ráadásul sorozatban 13 kereskedési napot zárt emelkedéssel.

A hazai részvényeikből 31 milliárd forint értékben adtak el a háztartások, akik magyar részvényeiken a visszavett tőke közel dupláját, 56 milliárd forintot könyvelhettek el nyereségként. A lakosság kezében lévő hazai részvényállomány ennek eredményeként közel két százalékkal 1339 milliárd forintra gyarapodott.