Magyar gazdaság

Nyugdíjkorrekció: most már szinte biztos, mennyit emel a kormány – itt vannak a pontos összegek

Egyre valószínűbb, hogy a kormány novemberben évközi nyugdíjemelést hajt végre. Ezzel nincs vége, januárban ismét jelentősen nőhetnek a nyugdíjak.

Átlagosan akár a havi 7300 forintot is elérheti a nyugdíjkorrekció – erre hívta fel a figyelmet a Bankmonitor. A számítás azon alapszik, hogy péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal közzétette az augusztusi inflációs adatokat.

Elderly man packing his pension money into an envelope
nyugdíj
Most már majdnem biztos, mennyivel emeli a nyugdíjakat a kormány 2023-ban. Fotó: Dobrila Vignjevic

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, a fogyasztói árak 16,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a nyugdíjas ugyanebben az időszakban 17,2 százalék volt. Az utóbbinak azért van jelentősége, mert a kormánynak erre alapozva kell meghatároznia az évközi tehát a nyugdíjkorrekció mértékét, akkor, ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános infláció.

Hogyan kell kiszámolni a nyugdíjkorrekciót?

Nem elveszve a részletekben, de azért érdemes tudni, hogy a magyar nyugdíjemelési rendszer hivatalosan inflációkövető: minden év elején a költségvetési törvényben tervezett inflációval megegyező mértékben emelik a nyugdíjakat. Ez az idén 15 százalék volt. Évközi nyugdíjkorrekciót akkor köteles fizetni a kormány, ha a januári nyugdíjemelés mértéke elmarad az év során tapasztalt valós áremelkedéstől. A nyugdíjkorrekció mértékének megállapításához a kormánynak az első nyolc hónap tényadataira – ez most az augusztusi adatközléssel ismertté vált – alapozva kell becslést készítenie a várható éves átlagos inflációra. Ha az derül ki, hogy az év eleji nyugdíjemelés mértéke elmarad a teljes évre várható inflációtól, akkor a hiányzó emelést novemberben az egész évre visszamenőleg megadják a nyugdíjasoknak.

Mennyi 2023-ban a nyugdíjas infláció?

Visszatérve a nyugdíjas inflációra, jelenleg az tapasztalható, hogy ez minden hónapban magasabb az átlagos inflációnál. Ezt jól mutatja az alábbi lista, amelyből az látszik, hogy az év első nyolc hónapjában hogyan nőttek a fogyasztói árak. Zárójelben a nyugdíjas infláció szerepel.

  • január – 25,7 százalék (27,4 százalék)
  • február – 25,4 százalék (26,9 százalék)
  • március – 25,2 százalék (26,7 százalék)
  • április – 24 százalék (25,3 százalék)
  • május – 21,5 százalék (22,9 százalék)
  • június – 20,1 százalék (21,2 százalék)
  • július – 17,6 százalék (18,7 százalék)
  • augusztus – 16,4 százalék (17,2 százalék)

Ezekből kiszámítható, hogy 2023-ban augusztusig átlagosan 22, százalék volt az általános infláció, míg a nyugdíjas infláció ennél lényegesen magasabb, 23,3 százalék volt. Azonban a kormányzati prognózisok szerint az infláció év végére biztosan egy számjegyűre csökken: szeptemberre 11-12 százalékos infláció várható, októberben 9-10 százalék, novemberben már csak 8 százalék, decemberben pedig 7 százalék lehet a fogyasztói árindex változása. Ezeknél a mértékeknél a nyugdíjas infláció továbbra is magasabb lehet.

Mennyi lehet 2023-ban a nyugdíjkorrekció?

Ebből kiindulva az a valószínű, hogy az általános infláció éves átlaga 17,6-17,7 százalék lehet. A nyugdíjas infláció éves átlaga ezt majdnem biztosan meghaladja majd, akár a 18,5 százalékot is meghaladhatja, ahogyan arról a Világgazdaság már korábban beszámolt. Vagyis az év elején fizetett 15 százalékos nyugdíjemelés nem lesz elegendő a nyugdíjak reálértékének megőrzéséhez, ezért a kormány minden bizonnyal évközi nyugdíjkorrekcióról fog dönteni, amely elérheti a 3,5 százalékot.

Hangsúlyozni kell, hogy a nyugdíjkorrekciót egész évre visszamenőleg egy összegben kaphatják kézhez a nyugdíjasok. Ez az átlagnyugdíj – 2023. júliusban 1,99 millió fő részesült öregségi nyugdíjban, amelynek átlagos összege havi 210 ezer forint volt – szintjén 

80 ezer forintot is meghaladó egyszeri juttatás lehet.

Egyúttal a novemberi nyugdíjakba már beépülő nyugdíjkorrekció révén az átlagnyugdíj idén év végére 217 ezer forintra is emelkedhet. És ezzel még nincs vége, hiszen 2024. januárban ismét várható az év eleji rendes nyugdíjemelés, amely 6 százalék lehet a tervezett infláció alapján.

Itt vannak a dátumok, mikor utalják a nyugdíjakat az év hátralévő részében

Szeptemberben és októberben a hónap 12. napján, novemberben már 10-én megérkezik a a bankszámlákra, decemberben pedig már jóval korábban, 1-jén folyósítják a nyugdíjat.

 

 

nyugdíjkorrekció nyugdíjkorrekció mérték kormány nyugdíj emelés
Kapcsolódó cikkek