A Sentix hétfőn publikált összesített szeptemberi euróövezeti befektetőihangulat-indexe mínusz 21,5 pontra esett az augusztusi mínusz 18,9 pontról. Elemzők kevésbé romló, mínusz 20 pontos mutatóra számítottak szeptemberre. „Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő euróövezeti almutató 2022 novembere óta a legalacsonyabb szintre, mínusz 22 pontra süllyedt az augusztusi mínusz 20,5 pontról” – írja a távirati iroda. A kilátások euróövezeti almutatója mínusz 17,3 pontról mínusz 21 pontra gyengült.

A németországi összesített befektetőihangulat-index 2022 októbere óta legalacsonyabb szintre került.
Fotó: Shutterstock

Mint emlékezetes, a németországi összesített befektetőihangulat-index már az ötödik egymást követő hónapban romlott augusztusban, mínusz 33,1 pontra, 2022 októbere óta a legalacsonyabb szintre került. Az aktuális helyzet mutatója 2020 júliusa óta a leggyengébb, mínusz 38,3 pont lett, a várakozási index pedig mínusz 26 pontról mínusz 27,8 pontra esett szeptemberre.

Itthon javul a helyzet

A minap a Magyar Logisztikai, Beszerzési, Készletezési Társaság (MLBKT) által kiadott magyar beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke – amely a nyolcadik hónapban 46,5 volt – enyhülő visszaesést jelez. A júliusi csökkenést követően, augusztusban javuló tendenciát mutat az index, ám a BMI továbbra is 50,0 pont alatt maradt. 

A magyarországi feldolgozóipar kitartóan jól teljesít, és nagy részben járul hozzá a GDP-hez.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke pedig elmozdulásra utal a felé – magyarázta az MLBKT.

Amerika is lassan magához tér

Az amerikai feldolgozóipari teljesítmény augusztusban az előző havinál szintén kissé enyhébb mértékben romlott az Institute for Supply Management (ISM) gazdaságkutató intézet amerikai BMI-je alapján. A nyár utolsó hónapjában az ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 47,6 pontra emelkedett a várt 47,0 pont helyett az előző havi 46,4 pontról. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítménygyengülésének a mértékét számszerűsíti, az 50 pont feletti érték pedig a növekedését.

Augusztusban az ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe már sorban a tizedik hónapja, tavaly november óta tartózkodik az 50 pontos határ alatt, tükrözve ezzel az amerikai feldolgozóipar teljesítményének romlását. 

Hasonlóan hosszú ideje tartó teljesítményromlásra legutóbb a 2007–2009-es recesszió során volt példa.

Mérséklődött az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése 

Lassult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának zsugorodása is augusztusban az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint. Az index végleges értéke augusztusban három hónapja a legmagasabb, 43,5 pont lett a júliusi 42,7 pont után, hét hónapon belül először erősödött a mutató. 

Az esztendő nyolcadik hónapjának mutatója a javulás ellenére továbbra is az ágazat aktivitásának a zsugorodását jelzi, 

részben mert erősen csökkentek az új rendelések, ennek a mutatója 39 pontra esett, ami arra késztette a cégeket, hogy tovább mérsékeljék áraikat a kereslet ösztönzése érdekében.

Egyedül Kína vitte el a pálmát

Egyedül a kínai feldolgozóipar teljesítménye nőtt váratlanul nagy mértékben augusztusban, részben a termelés és az új megrendelések bővülésének hatására – derül ki a Caixin gazdaságkutató beszerzésimenedzser-indexéből. 

China Manufacturing Industry Cocoon And Silk Industry
Kínában igen kiemelkedő üzlet a feldolgozóiparban a selyemgyártás, a selyemgubó- és -hernyótenyészet.
Fotó: AFP

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 51 pontra emelkedett a júliusi 49,2 pontról, ezzel visszakerült a bővülést a zsugorodástól elválasztó 50 pontos szint fölé. Elemzők a mutató minimális javulására, 49,3 pontra számítottak.