Magyar gazdaság

A Profession elárulta, hogyan keressünk fizikai dolgozókat

A jelenlegi gazdasági környezetben számos iparágban továbbra is nagy kihívás a megfelelő munkaerő megtalálása, a meghirdetett állások csökkenő száma mellett azonban a munkavállalók is aktívabbak lettek. A fizikai munkák esetében mostanra lényegesen kedvezőbbé vált a helyzet – derül ki a Profession munkaerőpiaci elemzéséből.

A jelentős hatására 2023 januárjában a cégek 62 százaléka tervezett béremelést az alkalmazottai megtartása érdekében. A kialakult helyzet ellenére számos területen továbbra is nagy kihívás a megfelelő jelöltek megtalálása. A megemelt fizetések motiválták a pandémia óta kevésbé aktív munkavállalókat, ami a lecsökkent álláslehetőségekkel együtt egy év alatt 33,3 százalékos emelkedést idézett elő az egy álláshirdetésre jutó jelentkezések számában a Profession összegzése szerint 2023 harmadik negyedévében.

20220824 Muraszemenye Aszfaltozás, útfelújítás. A fotón Gerencsér György (balról) és Balogh Tibor a felújított út padkázását végzik. Az autóban Gerócs Balázs.Fotó: Gyuricza Ferenc GYF Zalai Hírlap ZH
A fizikai dolgozók  75 százaléka szerint a bérre vonatkozó információ például alapvetés egy hirdetésnél.
 Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

 

A fizikai munkakörben toborzó vállalatok fele tervez béremelést 

Tavaly ősszel kiugróan erős volt az igény a fizikai munkát végző szakemberekre. A Profession év elején készített felméréséből kiderült, hogy a többségében vagy kizárólag szak-, betanított vagy segédmunkásokat toborzó cégek körében az országos átlaghoz képest alacsonyabb arányban vannak azok, amelyek 2022-ben emeltek a béreken, ahol pedig megvalósult az emelés, ott is átlagosan 1-2 százalékkal elmaradt a mértéke az országos átlagtól. 

Idén a fizikai munkakörökben toborzó vállalatok háromnegyedénél volt fizetésemelés, de a 2024-es tervek között ez csupán minden második cégnél szerepel.

Ezzel párhuzamosan a munkavállalók aktívabbá váltak: 2023 harmadik negyedévére az egy álláshirdetésre jelentkező szak- és fizikai munkások száma 73 százalékkal haladta meg a 2022-es számokat.

Nyitottak az átképzésre a munkavállalók

A portál friss felmérése szerint az érintett cégek a közeljövőben valamelyest tovább mérséklik a toborzást, pedig ebben a helyzetben lehetőségük van a korábbinál szélesebb munkaerő-kínálatból választani. Az elérhető potenciális jelöltek között most könnyebben megtalálható a vállalat számára ideális munkavállaló, akit jól célzott toborzással és a megfelelő kommunikációval hatékonyabban elérhetnek és megszerezhetnek. 

„Bár most enyhült a fizikai munkát végző szakemberek megszerzéséért folytatott verseny, de ez hamarosan változik majd. Ez az időszak lehetőséget ad a felkészülésre és az eddigi gyakorlatok felülbírálására” – mondta a kialakult helyzetről Simon-Göröcs Lili, a Profession HR-igazgatója. „Egyre fontosabb a jól célzott toborzás, amelynek fókuszát érdemes kinyitni, ahelyett, hogy olyan jelölteket keresnénk, akiknek tapasztalatai teljes egészében megegyeznek a feladat ellátásához szükséges elvárásokkal. Figyeljünk azokra a jelöltekre is, akik az erősségeik, készségeik és a képességeik alapján alkalmasak lehetnek a pozíció betöltésére, és könnyedén beilleszthetők a csapatba és a cégkultúrába” – tanácsolja a szakértő.

A Profession 2022-ben a BCG-vel közösen végzett kutatásából kiderült:

A magyar munkavállalók felének nem okozna gondot, hogy átképezze magát egy másik pozícióba.

Erre a legnagyobb affinitást az iskolázatlan és a legmagasabb iskolai végzettségként érettségit szerzett munkavállalók mutattak (64-64 százalék), de a szakközépiskolát végzettek 47 százaléka is nyitott lenne rá.

Átgondolt toborzásra van szükség

A toborzási folyamat fontosságát jól bizonyítja, hogy a fizikai munkát végző szakemberek 61 százaléka elutasítana egy ajánlatot, ha a toborzási élmény kedvezőtlen lenne számára. A hosszú felvételi folyamat miatt például már a legelején értékes jelölteket veszíthet el a cég, ahogyan azzal is, hogy nem a megfelelő információkat osztja meg az álláshirdetésében. A fizikai munkát végző célcsoport 75 százaléka szerint a bérre vonatkozó információ például alapvetés egy hirdetésnél. 

A bértranszparencia közvetlen versenyelőny a toborzás során, amit a munkaadók is felismertek, a feladott álláshirdetések egyre nagyobb hányadában tüntetik fel a kínált bért.

Míg az év elején a hirdetések 25,2 százaléka tartalmazott erre vonatkozó információt, szeptemberre már 27,6 százalék volt ez az arány. A feladat pontos leírása szintén kiemelten fontos az említett munkavállalók jelentős részének, emellett a munkavégzés helye, a feladat részletei, az elvárt végzettség és a kijelölt műszakok feltüntetése, a pozíció megnevezése és a szükséges tapasztalat szerepelnek a leglényegesebb információk listáján.

 

álláshirdetés fizikai munka Profession hu béremelés toborzás
Kapcsolódó cikkek