Magyar gazdaság

A filippínók nem elveszik, hanem megvédik a magyarok munkáját

Ha a létszámhiány miatt nincs kész a megrendelés, legközelebb nem biztos, hogy a magyar telephely kapja a munkát.

Miután Magyarországon kis túlzással sikerült elérni a teljes foglalkoztatást, a magyar munkaerő toborzása egyre nehezebbé vált, különösen az Ausztriával szomszédos Vas vármegyében. A fizikai munkaerő területén jelentkező hiány orvoslására ma már szinte minden magyarországi multi alkalmaz vendégmunkásokat, ráadásul ők egyre távolabbról érkeznek, ami nem is csoda, hiszen a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének felméréséből már tavaly tavasszal kid, hogy erültUkrajnából és Szerbiából már szinte lehetetlen kielégíteni a piac igényeit. 

A megoldást a távol-keletiek, filippínók és indonézek jelenthetik, akik már nem elveszik, hanem megmentik a magyarok munkáját.

A helyzetről a Vaol HR-szakembereket kérdezett meg, köztük a Fülöp-szigetekről érkező, 43 éves Philip Chester Canetet, aki júliusban érkezett Szombathelyre, és honfitársainak segít adminisztratív ügyekben és a beilleszkedésben. Az interjúban Canete elmondta, hogy bár diplomát szerzett, és hajóskapitány akart lenni, végül kaszinókban kezdte külföldi pályafutását, először ugyanis Szingapúrban volt osztó, majd a szerencsejáték területén dolgozott Indonéziában és hazájában, valamint Malajziában is.

Worker,Are,Working,In,Factory,,Engineer,Worker,Skills,Quality,,Maintenance,
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Ezután Dubajban lett gyári munkás, és itt került át a HR,területre. A pandémia idején haza kellett térnie, ám a válság alatt három évig nem volt munkája, ezért jött idén nyáron Európába, családját is hátrahagyva. Bár elismeri, hogy otthon a legjobb, most kénytelen beérni virtuális kapcsolattartással. A kedves és segítőkész emberek azonban csökkentik a honvágy érzését.

Magyarországra egy dubaji volt kollégája közvetítésével érkezett, aki most a WHC HR-szolgáltató alkalmazottja Győrben, ő bátorította arra, hogy Magyarországon vállaljon munkát. 

A munkaerő-kölcsönző cégnél mintegy háromszáz filippínó munkatársa van a vármegyében, őket segíti, legyen szó a reptéri érkezésről vagy épp az adminisztratív teendőkről.

Dancs Viktória, a WHC területvezető-helyettese szerint jók a tapasztalatok a távolabbról érkezőkkel, a visszajelzések is pozitívak velük kapcsolatban, hiszen  mosolygósak, tisztelettudók és könnyen beletanulnak a munkába. A vendégmunkások képzettek, hiszen tanulni van lehetőségük hazájukban, ám a tudásukat már nem tudják otthon kamatoztatni a munkalehetőségek hiánya és az alacsony bérek miatt.

A HR-szakember elmondta azt is, hogy jellemzően kétéves határozott szerződést kötnek a filippínókkal, akik stabilitást jelentenek a létszámot illetően. Felidézte, hogy partnercégeiknél többször volt példa nagy mennyiségű megrendelésre, amikor nem tudtak helyi munkaerőt biztosítani. Ilyen esetekben a létszámhiány akár a magyarok munkáját is veszélyeztetheti, hiszen ha határidőre nem tudják tartani a megrendelésszámot, akkor legközelebb már nem a magyar telephely kapja a megbízást.

Elmondta azt is, hogy 

a Fülöp-szigetekiek foglalkoztatásának körülményei nem különböznek más munkavállalókétól, 

ugyanúgy a kölcsönzőcég állományában vannak, műszakrend szerint járnak, teljes munkaidőben dolgoznak, ugyanolyan bérrel és juttatásokkal, mint a vállalat saját állományban lévő dolgozói. Betanított munkások és szakképzett dolgozók is vannak köztük. A vállalatoknál úgynevezett érzékenyítés segíti a beilleszkedésüket, ők pedig a csapatok hasznos tagjaivá válnak. 

 

Magyarország WHC vendégmunkás
Kapcsolódó cikkek