Magyar gazdaság

Czomba Sándor: aki tud és akar dolgozni, az el tud helyezkedni, ráadásul egyre magasabb bérért

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a magyar gazdaság ellenálló képességét, erejét, valamint a kormányzati intézkedések hatékonyságát tükrözik a legfrissebb munkaerőpiaci adatok. A munkanélküliség 4 százalék alatti szinten maradt (3,9 százalék), ez pedig az Európai Unióban a hetedik legkedvezőbb eredmény.

„A magyar gazdaság ellenállóképességét, erejét, valamint a kormányzati intézkedések hatékonyságát tükrözik a legfrissebb munkaerőpiaci adatok” – állapította meg Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptemberre vonatkozó foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikái kapcsán. 

20220824 Muraszemenye Aszfaltozás, útfelújítás. A fotón Gerencsér György (balról) és Balogh Tibor a felújított út padkázását végzik. Az autóban Gerócs Balázs.Fotó: Gyuricza Ferenc GYF Zalai Hírlap ZH
Czomba Sándor szerint aki tud és akar dolgozni, az el tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért is kap itthon.
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Czomba kiemelte, hogy az elmúlt egy évben több mint 20 ezer fővel, 4 millió 759 ezerre emelkedett a dolgozók száma, miközben a 4 százalék alatti szinten maradt (3,9 százalék), ez pedig 

az Európai Unióban a hetedik legkedvezőbb eredmény. 

Az államtitkár ismételten rávilágított, hogy a munkanélküliség aránya Budapesten, valamint a Közép- és Nyugat-Dunántúlon sem éri el a 3 százalékot, azaz 

aki tud és akar dolgozni, az el tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért is kap.

Czomba Sándor a mostani adatokkal kapcsolatban elmondta:

  • a Gyurcsány-korszakhoz képest 1 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben 
  • háromszorosára nőtt az átlagbér, a és a garantált bérminimum is. 

A politikus szerint a magyar kormány a munkaerőpiaci tartalék aktivizálásával tovább kívánja növelni a foglalkoztatottságot, ezzel még alacsonyabb szintre csökkentve a munkanélküliséget. Azt is megállapította, hogy az olyan kormányzati lépések, mint a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program, valamint a célzott munkaerőpiaci támogatások, sikeresen megvédték a magyar munkahelyeket és a családokat is.

A kormány tovább halad az ezermilliárdos támogatások útján, de elvárásai is vannak

A kormány elvárja a vállalkozóktól, hogy a foglalkoztatást szinten tartsák, a jövedelmek növekedjenek, cserébe ígéri, hogy továbbra is számíthatnak a támogatására – erről beszélt a VG-nek Fónagy János miniszterhelyettes, aki indítványt nyújtott be a vállalkozók érdemeinek elismerésére. Perlusz László, a VOSZ főtitkára elmondta, hogy az államilag támogatott programok multiplikátorként hatnak, a képviselői indítványról pedig elárulta: ők kezdeményezték.

 

munkanélküliség munka foglalkoztatottság Czomba Sándor állás
Kapcsolódó cikkek