Magyar gazdaság

Parragh kőkemény üzenetet küldött Matolcsynak: „Nem értenek hozzá”

Parragh László, a kamara elnöke keményen kritizálta Matolcsy György jegybankelnököt a Világgazdaság konferenciáján, miután szerinte ők már időben látták az infláció megjelenését, ám a Magyar Nemzeti Bank ezt nem ismerte fel. Mint fogalmazott, „csekély vigasz, hogy nem értenek hozzá”.

„A kamara elsők között realizálta az problémáját, őszintén sajnálom, hogy a jegybank ezt nem ismerte fel” – mondta a Világgazdaság konferenciáján Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki régóta kritikusa a Magyar Nemzeti Bank tevékenységének, ezúttal azonban a korábbiaknál is keményebb üzeneteket fogalmazott meg.

Parragh László
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A kamara vezetője emlékeztetett rá, ők már 2019-ben felhívták erre a figyelmet, és már akkor látszott, hogy a probléma tartós.

Csekély vigasz, hogy nem értenek hozzá

– fogalmazott Parragh, aki a jegybank veszteségtérítése kapcsán kritizálta a Magyar Nemzeti Bankot, miután egy tartós, három-négy éves folyamatról és több ezermilliárd forintról van szó. Szerinte ezt a számlát valakinek ki kell majd fizetnie, még akkor is, ha most úgy tűnik, hogy ez már elúszott.

Habár amellett tette le a voksát, hogy egy belső erőforrásokra épülő növekedési modellre van szükség, amelyben nagyon nagy szerep jut a kedvezményes kamattámogatású Széchenyi-kártya programnak, a kamatszinteket mégis muszáj lenne csökkenteni a fenntartható hitelezéshez.

Parragh szerint a problémákat nem lehet ugyanazzal a gondolkodással megoldani, mint amellyel csinálták őket, de

ugyanazokkal az emberekkel se

– ezzel egyértelműen Matolcsy György jegybankelnök felelősségére utalt.

 

Magyar Nemzeti Bank infláció Parragh László jegybank
Kapcsolódó cikkek