Magyar gazdaság

Karácsony Gergely szerint társadalmi feszültséget okoznak a külföldi munkavállalók

A főpolgármester szerint nem azzal van baj, hogy ezek az emberek külföldiek, vagy hogy milyen a bőrszínük, hanem a munkaerő-kölcsönzés a probléma, ami maximum rövid távon lehet megoldás.

Hiába volt az elmúlt bő egy évtizedben jelentős reálbér-emelkedés, hiába emelte a főváros is a fizetéseket, az és az ingatlanár növekedése elvitte – mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a munkaerőpiaci kihívások a közszolgáltatásban című foglalkoztatáspolitikai konferenciára.

20230606 BudapestElkészült a Corvin Palace homlokzata Felújított homlokzatot leleplező ünnepség Eredeti állapotában látható újra az egykori Corvin Áruház 1967-ben alumíniumburkolattal eltakart homlokzata. A 20 ezer négyzetméteres műemlék épületben az üzletek augusztus végén nyitnak meg.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: Karácsony Gergely főpolgármester 20230606 Budapest
Elkészült a Corvin Palace homlokzata 
Felújított homlokzatot leleplező ünnepség 
Eredeti állapotában látható újra az egykori Corvin Áruház 1967-ben alumíniumburkolattal eltakart homlokzata. A 20 ezer négyzetméteres műemlék épületben az üzletek augusztus végén nyitnak meg.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 
A képen: Karácsony Gergely főpolgármester
Továbbra is együtt kíván működni a szakszervezetekkel Karácsony Gergely.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Emiatt úgy véli, hogy a foglalkoztatáspolitikához szorosan hozzá kell kapcsolni a lakhatáspolitikát. A közszolgáltatások becsületének megőrzése fontos cél – emelte ki. Az önkormányzat az elmúlt években megpróbálták emelni a szférában dolgozók fizetését, mert mint mondta, a minőségi munka minőségi bért kíván. Emelték volna jobban a béreket, de csak annyit tudtak, amennyit az utóbbi évek engedtek. Bejelentette:

a főváros hosszú távú bérmegállapodást kötött a reprezentatív szakszervezetekkel. A kollektív szerződés keretében foglalkoztatott munkavállalók körét a szociális és kulturális szférában növelték.

Biztos benne, hogy jövőre is két számjegyű fizetésemelés lesz a Budapest-családban. A hazai munkaerő-tartalékról elmondta, nagy kérdés, hogy van e még az országban elég tartalék. Ha nincs, akkor felmerül a kérdés, hogy nem külföldi munkavállalókat, hanem külföldről kölcsönzött munkaerőt érdemes-e foglalkoztatni.

A főpolgármester szerint erre a dilemmára egyértelmű válasza van az városházának:

a fővárosi cégeknél semmiképpen nem élnek a lehetőséggel, amit a magyar kormány munkaerőpiaci „politikája tukmál a piacra”.

Nem a másfajta bőrszínű emberekkel van a probléma, hanem azzal, hogy így magyar emberek maradnak munka nélkül. Mint mondta, 

a harmadik világból hozott munkaerő aláássa azt a foglalkoztatáspolitikát, amiben hisznek. Gyengíti a szakszervezeteket, társadalmi feszültséget okoz és a bérnövekedést is gátolja 

– fogalmazott.

Karácsony Gergely a vendégmunkásokról: nem azzal van baj, hogy külföldiek

A főpolgármester szerint Budapest nem engedi a vendégmunkások munkaerő-kölcsönzéssel való alkalmazását. A városvezető szerint nem azzal van baj, hogy ezek az emberek külföldiek, hanem a munkaerő-kölcsönzéssel. Karácsony saját közösségi oldalán reklámozza a Biodómba szervezett hétvégi állásbörzét, melyen 31 fővárosi cég és intézmény keres új dolgozókat.

 

Karácsony Gergely főpolgármester főváros munkaerőpiac városháza
Kapcsolódó cikkek