Bár a harmadik negyedév már hozott némi élénkülést a lakossági hitelpiacon, az első kilenc hónap mérlege így sem túl fényes: az új lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződések összege 40,8 százalékkal esett vissza 2022 azonos időszakához képest, és valamivel több, mint 1120 milliárd forintot ért el – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett adataiból.

20220114 Budapest OTP BankBankfiókFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20220114 Budapest 
OTP Bank
Bankfiók
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A jegybanki statisztikák szerint a jókora visszaesésben a lakáshiteleknek jutott a meghatározó szerep: 

ezeknél mindössze 423,1 milliárd forintnyi új szerződésre futotta kilenc hónap alatt, ami több mint 60 százalékos mínusz az egy évvel korábbi volumenhez képest.

A fogyasztási hitelek új szerződéseinél már jóval szerényebb, 16,4 százalékos zsugorodást mért az MNB, valamivel 700 milliárd forint feletti összeg mellett.

Az új szerződések összege háztartások hiteleinél az első kilenc hónapban

Ami az egyes termékeket illeti, a személyi kölcsönöknek kulcsszerep jutott abban, hogy a fogyasztási hiteleknél 20 százalék alatt maradt a mínusz: az előbbieknél ugyanis 391,5 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a háztartások január eleje és szeptember vége között, ami mindössze 2,1 százalékkal – néhány milliárd forinttal – maradt el az egy évvel korábbitól. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig még 21,1 százalékos bővülést is hozott az első kilenc hónap, ám ebben nagy szerepe volt annak, hogy a második negyedévben sokan arbitrázsra – olcsó hitelből magas hozamú eszközök (jelen esetben lakossági állampapírok) vásárlására – használták a felvett kölcsönöket. A babaváró hitel szempontjából viszont eléggé gyászosan alakult az első három negyedév: a 168 milliárd forint körüli új szerződés alig több, mint a fele volt az egy évvel korábbinak.

A személyi kölcsön több mint egy éve

A jegybanki adatok tanúsága szerint a szeptemberi hónap sem alakult túlságosan acélosan a lakossági hitelpiacon. Az igaz, hogy a babaváró az idei év legjobb hónapját produkálta, ám ez is csak 25,3 milliárd forintnyi új szerződéshez volt elég. A lakáshiteleknél kimutatott, 51,5 milliárd forintnyi kihelyezés nagyjából hárommilliárddal elmaradt az augusztusitól, ám éves összehasonlításban már bő 30 milliárdos a mínusz. A személyi kölcsönöknél éves alapon nagyot nőtt ugyan az új szerződések összege, ám augusztushoz képest itt is bő négymilliárdos az elmaradás.

A babaváró hitel állománya szeptemberben

Az eddigiek tükrében nem meglepő, hogy 

a lakossági hitelek állománya is igen szerény mértékben, 2,4 százalékkal nőtt a szeptemberig tartó egy év alatt, és valamivel 10 060 milliárd forint felett alakult.

A lakáshiteleknél még ennél is visszafogottabb, 1,1 százalékos éves növekedést mért az MNB, kevéssel 5000 milliárd forint alatti állomány mellett. Az átlagnál gyorsabban nőtt viszont a személyi hitelek állománya – 5,4 százalékos bővülést követően 1332,3 milliárd forintot ért el szeptember végén –, a babaváró-portfólió pedig közel a tizedével gyarapodott egy év alatt, és átlépte a 2000 milliárd forintot. Ezzel a támogatott konstrukció részesedése már csak hajszálnyira van a 20 százaléktól a lakossági hitelállományon belül.