Magyar gazdaság

Töretlen a Hadházi lapos káposzta népszerűsége

Egyre többen ismerik meg Hajdúhadház kincsét, a lapos káposztát. Erdélyből származik, és már védjegye is van.

A hatvanas évektől kezdve folyamatosan veszített Hajdúhadház a termőterületéből, köszönhetően a tsz-esítésnek. Mára már csak 10-12 hektár maradt, ebből egy hektár az önkormányzaté. A helyi lakosoknak a környező településeken is vannak földjeik, a feldolgozás pedig kizárólag Hajdúhadházon zajlik – mondta Szőllős László, termelő, egyben Hajdúhadház alpolgármestere  a Haon.hu-nak.

20230924 Hajdúhadház

Hadházi Káposztás Napok.
Több mint ötven főzőcsapat mérte össze káposztafőző tudását Hajdúhadházon.
Tizennyolcadik alkalomra sem fulladt ki a város egyik legnépszerűbb rendezvénye, rengetegen látogattak ki a vasárnapi főzőversenyre is.

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló

Képen: Szőllős László alpolgármester, termelő
Szőllős László alpolgármester, termelő maga is sokat tesz a hadházi lapos népszerűsítéséért.
Fotó: Czinege Melinda

Hozzátette, 2008-ban Géczi László egyetemi tanszékvezetővel közösen fogtak neki a nemesítésnek a Nyíregyházi Főiskolán, a káposzta nagyon szigorú szelekción esett át. Ennek eredményeként 2014 óta államilag elismert tájfajta lett a Hadházi lapos káposzta, bekerült a fajtajegyzékbe, és egyre nagyobb a kereslet iránta. 

Különleges minőségének és könnyű termeszthetőségének köszönheti, hogy nagyon sokan szeretik, cukortartalma magas, ami miatt a savanyítása során sok sav keletkezik, 

ennek köszönhetően kevesebb sót kell felhasználni az eljáráshoz.

Ugyancsak a cukortartalma miatt kell hamar feldolgozni, és nem sokáig áll el, a termőterületét illetően pedig elmondható, kétszer akkora területre van szüksége ugyanazon mennyiséghez, mint más káposztafajtáknak. Csak odafigyeléssel és gondoskodással érhető el jó minőség, derül még ki a lap cikkéből, ahogyan az is, hogy a hagyományápolásból a település vezetése is kiveszi a részét. A Hadházi lapos a belőle készíthető sokféle étel okán is elnyerte elnyerte a HÍR (Hagyományok-Ízek-Régiók) védjegyet is.

 

hagyományápolás lapos káposzta népszerűsítés Hajdúhadház országszerte
Kapcsolódó cikkek