Magyar gazdaság

Béren kívüli juttatások: csábító a home office és az egészségügyi támogatás

A béren kívüli juttatások fontos szerepet játszanak a munkavállalók motiválásában, megtartásában. Nehéz feladat a munkáltatók számára, hogy olyan juttatásokat kínáljanak, amelyek egyszerre vonzók, költséghatékonyak és optimálisan működtethetők. Néhány éve még a gyümölcsnap, a csocsóasztal, a csapatépítő játékok voltak a menő extrák, ám mára megkopott a fényük. Az elvárások inkább az életminőséget támogató juttatások irányába mozdultak el.

Szakértők segítségével három olyan juttatási területet válogatott össze a távirati iroda, amelyek a vállalatok és a munkavállalók számára is előnyösek, sőt, hosszú távú befektetésként is felfoghatók.

Colleagues,At,A,Break.business,Smiling,People,Enjoying,A,Meal,At
Öröm az irodában: a közös egészséges étkezés vonzó a dolgozóknak.
Fotó: Shutterstock

 

Home office támogatás

A Covid–19-járvány nyomán sok vállalat kénytelen volt alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és kisebb-nagyobb mértékben bevezetni a távmunkát. Azonban ez a trend nem maradt csupán átmeneti jelenség, hanem egyre inkább a munkaerőpiaci versenyelőny részévé válik.

A munkavállalók nagy része értékeli a távmunka lehetőségét, mivel ezáltal jobban össze tudják egyeztetni a munkát a magánélettel.

A vállalatok, amelyek felkínálják ezt a juttatást, képesek vonzóbb munkahelyként pozicionálni magukat a tehetséges munkavállalók számára.

Ráadásul a távmunkának köszönhetően az irodai infrastruktúra is újragondolható, a fenntartási költségek csökkenthetők, hiszen forgó rendszer kialakításával a humánerőforrás bővítése nem feltétlenül von maga után nagyobb helyigényt is.

Smiling,Mom,Working,At,Home,With,Her,Child,On,The
A home office lehetősége is csábító az állásra jelentkezőknek.
Fotó: Shutterstock

 

Karrierfejlesztési és tanulási lehetőségek

A munkavállalók számára fontos, hogy folyamatosan fejlesszék készségeiket, és mindennapi munkájuk mellett hosszú távú karriercéljaikra is időt, energiát tudjanak fordítani. Azok a vállalatok, amelyek tanulási és képzési lehetőségeket biztosítanak, előnyt élveznek a piacon.

A munkavállalók számára motiváló tényező a szakmai fejlődés és előrelépés lehetősége, és hűségesebbek az olyan vállalatokhoz, amelyek támogatják ezen célokat. Emellett a vállalat működése, teljesítménye, fejlődése szempontjából is számos előnyös oldala van annak, ha a munkavállalók folyamatosan bővítik már meglévő szaktudásukat, esetleg más, a cég számára hasznos szakterületeken is ismeretekre tesznek szert.

High,Angle,View,Of,Young,Casual,Business,People,Playing,Table
Sok irodában van például csocsóasztal, hogy megtörje a monotonitást. Bár népszerű, inkább az életminőség a fontos.
Fotó: Shutterstock

 

Egészségügyi és jóléti juttatások

Az egészség és jólét, a munka-magánélet egyensúly elősegítése kiemelt szerepet játszik a munkavállalók életében. Azok a vállalatok, amelyek ehhez kapcsolódó juttatásokat kínálnak, mint például magánorvosi ellátás, sport- és wellnessprogramok, stresszkezelési tanácsadás, rugalmas szabadságolási lehetőségek, magasabb munkavállalói elégedettségre és motivációra számíthatnak.

Olyan újdonságok kerülnek fel például a well-being térképre, mint a céges elektromos kerékpár.

Az ilyen juttatások nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészséget is támogatják, és hozzájárulnak a munkavállalók teljesítményének javításához. A cikkből kiderült, hogy 2022. január elsejétől például az elektromos kerékpárok adómentesen adható juttatások. Így egyre több vállalat gondolkodik a céges kerékpárflotta bevezetésén, hiszen ez a juttatási forma számos területen lehet hasznos egy cég életében. A kollégák számára alternatív közlekedési eszköz, amely amellett, hogy hozzájárul az egészségükhöz, még a vállalat fenntarthatósági stratégiájába is jól illeszkedik.

Dentist,And,Patient,In,Dentist,Office
Az egészségügyi támogatás is szimpatikus a munkavállalóknak.
Fotó: Shutterstock

Az elégedett és motivált munkavállalók hozzájárulnak a vállalat sikeréhez és a munkáltatói márka erősítéséhez. 2024-ben azok a vállalatok, amelyek ezeket a menő juttatásokat kínálják, előnyt élveznek a tehetséges munkaerő megszerzésében és megtartásában a fokozott piaci versenyben.

Azok a vállalatok, amelyek a munkavállalók igényeire összpontosítanak, nem csak az elkövetkező évek kihívásaira állnak készen, a cég stabil munkaerő-ellátottságát és fejlődését is nagyobb eséllyel biztosítják.

Kiderült, hogyan szerezhetik vissza a cafeteriajuttatásokat a munkáltatók

A munkavállalóknak több lehetőségük is van a megoldásra, de legegyszerűbb, ha eleve időarányosan teljesítik a juttatásokat.

 

vállalat távmunka egészség teljesítmény juttatás
Kapcsolódó cikkek