Magyar gazdaság

Több magyar munkakereső küzd az egyre kevesebb pozícióért

A tavalyi év utolsó három hónapjában kevesebb betöltetlen állás volt Magyarországon, mint egy évvel korábban. A Profession elemzése szerint mindössze három vármegyében emelkedett az álláshirdetések száma.

Több az aktív munkakereső, miközben csökkennek a betöltésre váró pozíciók – derült ki a Profession álláskereső portál 2023 utolsó negyedévére vonatkozó munkaerőpiaci elemzéséből. Az oldalon a vizsgált három hónap alatt 20,9 százalékkal több munkavállalói jelentkezés történt, mint az előző év azonos időszakában.

Young,People,Waiting,For,Job,Interview,Indoors
Fotó: Shutterstock

Az elemzés szerint Magyarország egész területén jellemző volt a megemelkedett munkavállalói aktivitás, kivéve Nógrád (mínusz 22,9 százalék) és Bács-Kiskun (mínusz 10,2 százalék) vármegyéket, ahol elmaradt a jelentkezések száma a 2022-estől. A legnagyobb növekedés 

  • Tolna (60,1 százalék), 
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (47,1 százalék), 
  • Pest (45 százalék) és 
  • Békés (43,4 százalék) vármegyében volt tapasztalható.

A jelentkezések száma főleg az IT-üzemeltetés és telekommunikáció (61,9 százalék), a vendéglátás, hotel, idegenforgalom (51,4 százalék) és az IT-programozás, -fejlesztés (49,9 százalék) kategóriákban meghirdetett állásoknál emelkedett, a legvisszafogottabb bővülés pedig az értékesítés és (10,4 százalék) területén volt. Csupán a jogi és a banki kategóriákban volt csökkenés.

Kevesebb állást hirdetnek meg

„A jelenlegi helyzet komoly potenciál azoknak a vállalatoknak, amelyek az idei évre némi optimizmussal tekintenek és tudatosan, hosszú távon gondolkodnak. Akár a személyi állomány bővítéséről, akár pótlásáról legyen szó, a jelenlegi fokozott álláskeresői aktivitást érdemes kihasználni a hosszú távú építkezés érdekében: a széles kínálatnak köszönhetően ugyanis most könnyebben és gyorsabban megszerezhetik a nekik szükséges munkaerőt, mindez az álláspiaci kínálat növekedésével párhuzamosan lényegesen nehezebb feladat lesz” – ismertette a trendeket Tüzes Imre, a Profession üzletfejlesztési igazgatója.

A 2023-as év utolsó három hónapjában minden vármegyében elmaradt a meghirdetett állások száma az előző év azonos időszakában megjelent hirdetésekétől, országos szinten átlagosan 13,5 százalékkal. Heves és Veszprém vármegye előtt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén lassult le leginkább a munkaerő-felvétel az előző év végéhez képest, ott 30,5 százalékkal kevesebb betöltésre váró pozíciót hirdettek meg, mint egy évvel korábban. A legnagyobb visszaesés az IT-programozás és -fejlesztés, valamint a gyártás, termelés és a mérnöki kategóriákban kínált lehetőségek esetében következett be a térségben.

Szintén csökkent a munkalehetőségek száma a fővárosban is. Budapesten év végén 14,7 százalékkal kevesebben hirdettek munkát, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a banki területek, az SSC-k hirdetésszáma fogyatkozott meg az előző év azonos időszakában aktiválthoz képest, illetve a jogi és a HR-pozíciókra pályázók lehetőségei szűkültek jelentősen. Eközben a vendéglátásban és az idegenforgalomban dolgozók számára 27,9 százalékkal több nyitott állás volt elérhető.

Több helyen is nőtt a munkaerőigény

Nem mindenhol esett vissza a hirdetések száma, három vármegyében is több hirdetést adtak fel, mint egy évvel korábban. Hajdú-Biharban 20,7 százalékkal emelkedett a feladott álláshirdetések száma, főleg a vendéglátás, hotel, idegenforgalom, az IT-üzemeltetés és telekommunikáció, valamint a szállítás, beszerzés, logisztika kategóriákban erősödött a toborzás üteme az előző év végéhez képest.

A feladott hirdetések számában a második legnagyobb gyarapodás Tolna vármegyében volt (12,8 százalék), leginkább az értékesítés, kereskedelem, az adminisztráció, asszisztensi és irodai munka, valamint a szakmunka kategóriák hirdetésszámai nőttek a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, viszont csökkentek az álláslehetőségek a pénzügyi, könyvelői és a fizikai munkát keresők számára.

Szabolcs-Szatmár-Beregben sem csökkent a feladott hirdetések száma, sőt, 0,2 százalékkal több állást hirdettek meg, mint 2022-ben. Ezek között a legtöbb a szakmunkásokat szólította meg, azonban az előző év végéhez viszonyítva a legnagyobb növekedés a HR és munkaügy, a marketing, média és PR, illetve a szállítás, beszerzés, logisztika kategóriákban történt. Az építőipar és ingatlan, az IT-programozás és -fejlesztés, illetve a fizikai, segéd- és betanított munka kategóriákban csökkent leginkább a hirdetésszám.

Akár felpattanás is jöhet a munkaerőpiacon idén

Bár jelenleg mindössze január első napjainak adatai láthatók, ezek egyelőre fokozott álláspiaci aktivitást jeleznek elő, emellett az idei évre vonatkozóan a tavalyinál több munkaadó számol saját pénzügyi helyzetének javulásával

– mondta a 2024-es várakozásokkal kapcsolatban Tüzes Imre.

Globális nem csak Magyarországon nehéz munkaerőt találni

Nyugtalanító a világgazdaság jövőképe a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint. A munkaerőpiac világszerte strukturális egyensúlytalanságokkal küzd, amelyek lassítják a gazdasági növekedést. A munkáltatók kétharmada nem talál megfelelő dolgozót az álláshelyek betöltésére, ami kétszer akkora arány, mint tíz éve. A legaggasztóbb a jövő munkaerejének, a fiatalok helyzete.

 

 

Profession álláskeresés munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek