Magyar gazdaság

Debreceni autóipari vállalattal lépett partnerségre a Miskolci Egyetem

Együttműködésre lép a Miskolci Egyetem és a debreceni Vitesco Technologies autóipari cég. Ez egyfajta duális képzés lesz, az ME hallgatói a Vitescónál végezhetik a gyakorlatot, segítenek nekik a szakdolgozatok megírásában, konzulenst biztosítanak és ott lesznek az egyetem eseményein.

A Vitesco Technologies és a Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást kötött. A jövőben közösen dolgoznak azon, hogy az elméleti képzés és az üzleti szféra közötti kohézió tovább erősödjön. A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködés egyedülálló lehetőséget teremt nemcsak a tehetséggondozásban, de a tudományos és kutatási pályázatok megvalósításában is.

Stuttgart,,Germany,-,09-12-2021:,Cellphone,With,Logo,Of,German,Automotive
Fotó: Shutterstock

A Vitesco Technologies Hungary közölte, hogy mint a debreceni autóipar szereplője túlnyomórészt a szakképzett munkaerőre támaszkodik. 

A magasan automatizált termelés működtetése speciális tudást igényel

– olvasható az egyetemmel közös közleményben. Ezért döntöttek úgy 2019-ben, hogy stratégiai együttműködést alakítanak ki helyben, a számukra meghatározó közép- és felsőfokú oktatási intézményekkel, és nagy energiát fektetnek a jövő technikus és mérnök generációjának képzésébe.

A Miskolci Egyetemmel közös célunk, hogy a mostaninál is vonzóbbá tegyük a mérnöki tanulmányokat a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára. Az együttműködésnek köszönhetően lehetőségünk adódik megismertetni a vállalatunkat az autóipari csúcstechnológiák iránt lelkesedő miskolci hallgatókkal, és továbbadni számukra a tiszta mobilitás iránti szenvedélyünket

– mondta a Vitesco Technologies debreceni telephelyének ügyvezető igazgatója, Dögei Zoltán.

Miskolc bekerült Európa legkevésbé biztonságos városai közé

Európa legkevésbé biztonságos városa Róma az Európai Bizottság felmérése szerint. Ezen a negatív listán még az élmezőnyben szerepel Miskolc is. A bizottság adatai szerint összességében javult az európai lakosok életminősége az előző felmérés óta.

A Miskolci Egyetem rektora, Horváth Zita arról beszélt, hogy nagyon örülnek az együttműködésnek és biztos benne, hogy a hallgatóik képesek lesznek megállni a helyüket a debreceni autóipari környezetben.

Az egyetemi és az üzleti szféra közötti kapcsolatok erősítését célzó partnerség négy pilléren nyugszik. A tehetséggondozás keretében a Vitesco Technologies szakmai gyakorlóhelyként lehetőséget biztosít az egyetem hallgatóinak a technológiai ismereteik elmélyítésére, gyakorlati jártasságuk fejlesztésére, valamint a személyes együttműködési készségek elsajátítására. A vállalat a szakdolgozatok létrejöttét is támogatja, segít a megfelelő témák kiválasztásában, azok kidolgozásában, sőt, témavezetőket is biztosít a megfelelő szakmai iránymutatás érdekében – olvasható a közleményben.

Az egyetemünk a kutatás, fejlesztés, innováció témakörét kiemelten kezeli, így nyitottak vagyunk támogatni a Vitesco Technologies gyártás-, gyártmány- és szervezetfejlesztési tevékenységét az ehhez szükséges kutatási feladatok elvégzésével. Természetesen a szakkönyvtárunk anyagait is elérhetővé tesszük a vállalat számára, figyelembe véve a felhasználás jogi feltételeit és a belső szabályzatunk előírásait

– tette hozzá a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja, Siménfalvi Zoltán. A megállapodás keretében a Vitesco Technologies a hallgatói önkormányzat által szervezett rendezvényeken is feltűnik majd, továbbá vendégelőadók biztosításával járul hozzá a szakmai események sikeréhez.

 

Miskolci Egyetem Vitesco Technologies duális képzés
Kapcsolódó cikkek