Négy új Gripen érkezik a légierőhöz, nő Magyarország védelmi képessége – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1 hétfő reggeli műsorában. A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy múlt héten pénteken Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, Magyarország további négy géppel bővíti a honvédség JAS-39 Gripen vadászbombázó-flottáját.

A Finnish Air Force’s F-18 takes off from Orland Air Base during the The Arctic Fighter Meet exercises occurring from August 21 to 25 in Brekstad, located west of Trondheim, Norway, on August 23, 2023. Norwegian F-35, Swedish JAS Gripen and Finnish F-18 participate in the Arctic Fighter Meet exercise, part of the Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO).  (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a műsorban arról beszélt, hogy 2001-ben nyilvánvalóvá vált, a Gripenek lesznek a magyar légtér biztonságának garanciái. Mint mondta, a Gripen kiváló minőségű, jól üzemeltethető, kategóriájában olcsónak számító, többfunkciós harcászati repülő, amelyből eddig 14 érkezett Magyarországra, most pedig további négy gépről állapodtak meg. Hozzátette:

pénteken beillesztették a szerződésbe a négy új gépet, amelyek 2025-ben és 2026-ban fognak megérkezni, és az így teljessé váló flotta üzemeltetési szerződését is megkötötték tíz évre előre.

Emellett 2026-ban az eddig lízingelt gépek a magyar állam tulajdonába kerülnek.

A miniszter hangsúlyozta: a Gripen bevethető elfogó vadászként, alkalmas földi csapásmérésre és felderítő feladatokra is. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország NATO- és V4-kötelékben is ellátja más országok légtérrendészeti feladatait, így a balti országok mellett Szlovénia és Szlovákia légterének védelmében is részt vesznek a magyar Gripenek.

Szalay-Bobrovniczky Kristófot kérdezték a kampányról is, amellyel a PzH 2000 önjáró lövegekre toboroztak katonákat Tatára. A miniszter elmondta: a kampányban több helyszínen is bemutatták a nagyon modern, komplex PzH 2000 önjáró löveget, óriásplakáton hirdették a lehetőséget, és erre a magyar fiatalok nagyon jól reagáltak, sokan jelentkeztek a felhívásra.

Most jó lenni katonának

– mondta a honvédelmi miniszter, majd hozzátette, a társadalom érzékeli, hogy a leromlott biztonsági helyzetben fontos a katonaság, a beérkező sok új haditechnikai eszköz, az új harceljárások pedig vonzóvá teszik a Magyar Honvédséget a fiatalok számára. Úgy vélte, ez jó alkalom csatlakozni a Magyar Honvédség hivatásos vagy tartalékos erőihez.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint Magyarország kivívta a többi nemzet elismerését azzal, hogy hazánk 2023 óta a GDP-je 2 százalékát fordítja katonai kiadásokra. A NATO nemzeti haderőkből áll, ezért minden tagállamnak szükséges fejlesztenie haderejét. Magyarország, amely elkötelezett a NATO-tagsága mellett, így is tesz – jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek tanácskozását követően.