Magyar gazdaság

Óriási az elégedetlenség a magyarok körében: tömegesen mondanának fel az alacsony fizetés miatt

A Trenkwalder, a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó társaság február első felében végzett kutatása szerint a megkérdezettek 63 százaléka tervez egy éven belüli munkahelyváltást, ami jókora változás a tavaly ilyenkor mért 38 százalékhoz viszonyítva.

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált közölte a Trenkwalder a február első felében végzett kutatásának eredményét. A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó társaság 500 versenyszférában dolgozó munkavállaló megkérdezésével végzett felmérése alapján a fizetésükkel elégedetlenek 49 százaléka megelégedne 20 százalékon belüli béremeléssel, további 29 százalékuk pedig 20–30 százalék közötti pluszjövedelmet tartana megfelelőnek.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója elmondta, ebben a helyzetben a korábbinál többen érzik úgy, hogy egy munkahelyváltás könnyebben oldhatja meg az anyagi problémáikat. 

A válaszadók 63 százaléka tervez egy éven belüli munkahelyváltást, ami jókora változás a tavaly ilyenkor mért 38 százalékhoz viszonyítva.

A felmondás nem mindig jó út, de az izgalom garantált

Szerinte azonban kérdéses, mennyire ölt majd testet tényleges munkahelyváltásokban az erre vonatkozó szándék erősödése. A válaszadók ugyanis tisztában vannak azzal, hogy egyelőre nem tért vissza a munkaerőpiacon a 2020 előtti helyzet, amikor szinte minden jelentkező rövid időn belül el tudott helyezkedni. A felmérésben részt vevők 59 százaléka érzi úgy, az idén nehezebben tud a szakmájának megfelelő munkahelyen elhelyezkedni, mint egy évvel korábban, míg tavaly ez az arány 53 százalék volt.

Nógrádi József megjegyezte, hogy bár munkahelyváltásra vélhetően nem lesz mindenkinek lehetősége, ám a munkáltatóknak célszerű felkészülniük arra, hogy az idén a tavalyinál nagyobb fluktuációval kell szembesülniük.

Magyarországon már több mint 25 éve van jelen a Trenkwalder, a cég 2022-ben 24,7 milliárd forint nettó árbevétel elérése mellett csaknem 14 ezer munkavállalót helyezett el 477 partnere körében.

 

munkavállaló Trenkwalder felmondás
Kapcsolódó cikkek