Olyan dinamikusan növekvő iparágnak nevezte az űripart Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, ahol akár kezdő vállalkozások is jelentős szerephez juthatnak.

Az „Űriparfejlesztés és versenyképesség – finanszírozási és külpiaci körkép” konferencia megnyitóján felszólaló államtitkár egy tanulmányra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az űripar globális árbevétele 427 milliárd dollárról több mint 1100 milliárd dollárra nő 2040-re. Tehát ez az egyik legjobban növekvő iparág.

Space,Satellite,Orbiting,The,Earth.,Elements,Of,This,Image,Furnished2250074131
Fotó: Shutterstock

Fábián Gergely szerint az űripar fejlesztésében az NGM célja többek között a pályázati források, egyéb támogatások feltérképezése és a nemzetközi kiállításokon való részvétel biztosítása.

Mint mondta, 

Magyarország céljai ambíciózusak az űriparban, ám ezt be is kell mutatni, láttatni kell a különböző kiállításokon és az európai ökoszisztémában.

Hangsúlyozta az iparág szereplőivel való folyamatos konzultációt is, ugyanis hallgatni kell az iparra.

A rendezvényen felszólalt Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa is, aki elmondta, hogy az űriparban rejlő lehetőségeket a Nemzeti Űrstratégiában megfogalmazott célok mentén, az NGM-mel közösen valósítják meg. Ezt a folyamatot a KKM széles diplomáciai háttérrel és a nemzetközi együttműködésék biztosításával segíti.

A kiállításokon való részvétel fontosságát ő is hangsúlyozta és felhívta a figyelmet arra, hogy a régiós országok, például Lengyelország már évek óta külön nemzeti standdal jelenik meg ezeken a jelentős rendezvényeken.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy 

az űripar válságálló iparág, amelynek a jelentősége egyre jobban nő. 

Mint mondta, Magyarországnak is proaktívvá kell válnia a területen. Megítélése szerint erre jó alkalmat teremt Magyarország uniós elnöksége.

Nagyágyúk az innovációs konferenciánkon

Az eseményt várhatóan Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter nyitja meg.

Március 21–22-én rendezi meg a Figyelő és a Világgazdaság az Innovációs Évadnyitó Konferenciát. Az esemény fő partnere a Magyar Innovációs Szövetség, a szervezet ügyvezető igazgatója pedig nem tudja eléggé hangsúlyozni az innováció fontosságát a hazai vállalatok számára. Mátrai Gábor szerint aki nem foglalkozik az innovációval, az könnyen kieshet a piacról a következő években.

A Mátrai Gáborral készült vidcastot itt nézheti meg: