Magyar gazdaság

Patthelyzet Győrben: üres kézzel érkezett a bértárgyalásra az Audi Hungaria

Újabb bértárgyalási fordulót rendeztek a győri Audi Hungariánál, ám a munkáltató ezúttal nem tett ajánlatot a szakszervezetnek. Az utóbbi szerint ez súlyos időveszteséget okoz, mert közeledik a jelenlegi bérmegállapodás végső határideje, ráadásul úgy érzik, az autógyártó vállalat képviselete nem is mutatott hajlandóságot a kompromisszumra.

Újabb bértárgyalási fordulót rendeztek a győri Audi Hungariánál, és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) beszámolója szerint ezúttal nem kaptak új ajánlatot. Az AHFSZ továbbra is a tárgyalásos megállapodásra törekszik, ám a megbeszélésen részt vevő szakszervezeti tagok úgy érzik, a munkáltató nem mutatott hajlandóságot a kompromisszumra, miközben sürget az idő, mert közeledik a jelenlegi bérmegállapodás végső határideje.

Patthelyzet Győrben: üres kézzel érkezett a bértárgyalásra az Audi-vezetőség / Fotó: Audi Hungaria

 

Patthelyzet alakult ki a győri Audi Hungaria és a szakszervezet között

A vállalat képviselői is érzik ezt, ezért hétfői tárgyalási időpontot javasoltak a folytatásra, amit a másik fél súlyos időveszteségként értékelt.

Az autógyártó még március 11-én ajánlott fel egy egyéves bérmegállapodást, amely alig több mint a felét tartalmazta az alapbéremelésnek (5,3 százalék), mint amennyit a szakszervezet kért, 2024. április 1-jétől. Emellett a kiegészítő bérelemek kapcsán is kisebb összegeket javasoltak a Audi-vezetők, ezért patthelyzet alakult ki. 

Ahogy azt Németh Kinga, az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja a cég 2023-as pénzügyi eredményeinek bemutatásakor elmondta, az elbocsátás mint költségcsökkentési tényező nem merült fel náluk, és nincsenek is ilyen terveik, sőt harmadik országbeli munkavállalókat sem kívánnak alkalmazni. Inkább a transzformációban hisznek, abban, hogy új kompetenciákon és termékeken vagy szolgáltatásokon keresztül biztosítják a foglalkoztatást. 

A jelenlegi bérfejlesztési ütemet nem tudják fenntartani Győrben

Németh hangsúlyozta: a jelenlegi bérfejlesztési ütem azonban nem tartható fenn: „Konstruktívan dolgozunk azon, hogy minél előbb megállapodás szülessen.

Az elmúlt öt évben százszázalékos béremelést valósítottunk meg, de ezt az ütemet nem tudjuk tartani.

Arra kell törekednünk, hogy közép- és hosszú távon a termékeink Győrben maradjanak, és a foglalkoztatást biztosítani tudjuk. Megfelelő, elismerő bérezésre törekszünk.” 

A társaság tavalyi pénzügyi éve egyébként olyan jól sikerült, hogy a következő hónapokban rekordméretű bónuszt utal ki a dolgozóinak. Ennek értéke a fizetésük 1,8-szerese lesz.

 

audi hungaria Audi Hungaria Független Szakszervezet Audi szakszervezet bértárgyalások
Kapcsolódó cikkek