A kisgyermekes szülők tapasztalata szerint nem azonos a két-hároméves anyukák megítélése a munkahelyeken más munkavállalókéval. Továbbá az is jellemző, hogy a gyermekvállalás és az otthon töltött idő miatt az anyák kevésbé tudnak visszamenni a cégükhöz olyan státuszba, amelyből szülni mentek – állapítja meg az UNICEF Magyarország 2019. novembere és 2020. augusztusa között végzett felmérés alapján. 

Mother,Working,From,Home,With,Kids.,Quarantine,And,Closed,School
Van olyan cég, ahol a kisgyerekes anyuka dolgozhat home office-ban, részmunkaidőben, míg máshol ragaszkodnak a személyes jelenléthez
Fotó: Shutterstock

„Az első gyermeke születése után az egyik, vezetőként dolgozó hölgy visszament dolgozni, úgy, hogy még a munkakezdés előtt megegyeztek négy órában a korábbi munkahelyén. A visszatérése után derült ki, hogy mégis minimum hat órában kell dolgoznia, mert a munkahely elvárja a túlórát. Ebből később sok konfliktusa volt. A megoldást számára ideiglenesen az jelentette, hogy a férje munkahelyet váltott, megnőtt a fizetése, így a feleség megtehette, hogy felmond a saját munkahelyén, ahol pénzügyi vezetőként dolgozott. A megoldás azonban nem bizonyult ideiglenesnek, mert a később se talált munkát olyan feltételekkel, ami anyaként megfelelt volna neki” – olvasható egy példa a „Minden gyerekért” című UNICEF-tanulmány.

A munka folytatása helyett végkielégítés

Egy korábban a munkahelyén account managerként dolgozó interjúalany beszámolója szerint: „Egy év után vissza szeretettem volna menni dolgozni, mert a kislányom bölcsibe ment. Nem vettek vissza és nem is találtam állást egy évig. Csak kisebb munkáim voltak. Középvezető voltam előtte, magas bérrel és nem akartak ennyit fizetni nekem, inkább felvettek valakit olcsóbban. Közölték, hogy nem vesznek vissza, miközben felajánlották, hogy kifizetnek, szabadságot meg végkielégítést kapok. Az indokuk volt a legszebb: Nem akartak kirúgni, mert akkor az fáj a cégnek. Azóta elestem attól, hogy normális fizetésem legyen, nincs is teljesen bejelentett jövedelmem”.

A kutatás eredményei szerint a munkaerőpiacra visszatérő anyák többsége a gyermek hároméves kora körül kezdett újra dolgozni; csupán harmaduk ment vissza a gyermeke kétéves korában vagy hamarabb a munkahelyére. 

2019-ben a 40 alatti nők körében már 52 százalék volt azok aránya, akik visszamentek a gyermekük 2 éves korában, vagy korábban dolgozni. 

Gyakran van a dolgozó vagy tanuló anyáknak lelkiismeret-furdalása

Az anyáknak különböző és változatos szerepeknek és feladatoknak, gyakran ellentétes elvárásoknak kell egyszerre megfelelniük. A kutatás tapasztalatai szerint „a karrier iránti vágyukat gyakran önzésnek élik meg, ami miatt háttérbe kellene szorítaniuk a családjukat.”

PR cikk kép
Sok fiatalnak megérkezik már egyetemi tanulmányai mellett az első gyerek, akinek a neveléséhez nagy segítség a pár és a család.
Fotó: Miskolci Egyetem

Egy érintett úgy fogalmazott: „Anyaként gyakran volt lelkiismeret-furdalásom, mert párhuzamosan jártam egyetemre, miközben az egyik kislányom bölcsődébe, a másik óvodába járt. Így nem lehettem velük abban az időszakban, amikor a legnagyobb szükségük lett volna rám. Vizsgaidőszak volt és különböző kihívásoknak kellett eleget tennem.” Majd hozzátette: „Valójában csak úgy működött ez az életforma, hogy volt mellettem egy társ, akire lehetett számítani és sokat segítettek a nagymamák is. Másként ezt nem lehetett volna megoldani.”

A cégek szerint a jó munkaerő fogalma nincs összefüggésben a családi állapottal. A megkérdezettek leginkább olyan személyes tulajdonságokat emeltek ki elvárásként a munkavállalókkal szemben, mint a precizitás, a lojalitás, az elkötelezettség, a szorgalom, a csapatjáték, valamint a lelkiismeretesség.

A GYED Extra bevezetése nagy segítséget jelentett

Egy évtizede vált könnyebbé a kétéves gyermek mellett munkát vállaló anya dolga – amikor a kormány 2014-ben bevezette a GYED extrát –, mert immár legálisan vállalhattak a GYED mellett és a GYES alatt heti 30 órát meghaladó munkát. Korábban, aki a kisgyermeke mellett bármennyi időben munkát kívánt végezni, annak le kellett mondani a GYED-ről, ezért rengeteg anyuka dolgozott feketén. 

A GYED Extra hatása szerteágazó és látványos volt: bevezetésének évében – a hivatalos adatok szerint – 2800-zal nőtt a születések száma. Szintén kiemelkedő, hogy míg 2013 novemberében csupán kevesebb, mint 79 ezren voltak GYED-en, addig 2023 decemberére már több mint 110 ezren. 

A GYED Extra azoknak is nagy segítséget jelent, akik valamilyen képzést végezek el a gyermeknevelés mellett, mivel 2014 előtt a GYED megtartása mellett nem tudták igazoltan teljesíteni a sikeres szakvizsgához elengedhetetlen, kötelező szakmai gyakorlatot sem. Emellett a GYED átlagos összege is jelentősen megemelkedett 2010 óta, amikor az összeg átlagosan havonta mindössze 81 ezer forint volt. Becslések szerint 2023-re már megközelítette a 250 ezer forintot.

Beautiful,Business,Mom,Is,Using,A,Laptop,And,Smiling,While
Az otthonról végezhető munka szempontjából a kisebb cégek rugalmasabbak.
Fotó: Shutterstock

A Nagycsaládosok Országos Szövetségének tagjai közül a többség úgy véli, nem ér annyit az az egy év – a kicsi 2-3 éves kor közötti időszaka – anyagiakban, mint amennyit a kötődésben és lelki, szellemi fejlődésben veszít a gyermek. Az a tapasztalat, hogy ahol végig otthon marad az anya a fizetett évek alatt, abban a családban több gyermek születik. Kivételt jelent persze az a helyzet, amikor a családnak vagy az édesanyának anyagi gondjai vannak. 

Facebook-csoport munkakeresésre

Kifejezetten a két-három éves gyermekeket nevelő anyákat igyekszik segíteni munkakeresésben a „Mommy Works Hungary” Facebook-csoport, amelyen keresztül az elmúlt 2 évben már több száz cég talált új munkatársat. A csoport havonta hozzávetőleg ezer fővel bővül, a jelenlegi aktív csoportlétszám 50 ezer fő. Ebben a csoportban jellemzően cégek hirdetnek, akik általában 24-48 óra alatt rátalálnak a munkát kereső édesanyákra.

 

Családbarát munkahelyek

A családbarát munkahelyek, a rugalmas munkaidő koncepciója még nem általános, és vidéken még annyira sem, mint Budapesten. A foglalkoztatottak és GYES-en, GYED-en lévők kevesebb mint negyede tartja teljes mértékben családbarátnak a munkahelyét, ötöde viszont egyáltalán nem, sem a jelenlegit, sem a korábbit.

A részmunkaidős foglalkoztatás lehetősége a cégeknél általában adott, a rugalmas munkaidő és a távmunka lehetősége elérhető. Ennek ellenére az a jellemző, hogy a rugalmas foglalkoztatás feltételei nincsenek kitalálva, szabályzata munkahelyenként ad-hoc. Még ha adott is a csökkentett vagy részmunkaidő lehetősége, a feladatok mennyisége nem kevesebb, a munkaköri elvárások nem változnak a részmunkaidős állások esetén. Távmunka szempontjából a kisebb cégek rugalmasabbak. Vállalkozóként azonban csak bizonyos esetekben és sajátos szabályok alapján vállalhat munkát a kisgyermekes anyuka.