A jegybank érdeklődéssel várja a kormány által beígért versenyképességi reformok részleteit, ezek nélkül a fenntartható növekedés Magyarországon lényegesen kisebb lenne – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az MNB legújabb globális vitairatának bemutatóján csütörtökön. A Fenntartható – Globális vitairat című könyv ismertetésén hozzátette: teljes fordulatra van szükség a gazdaságban, nemcsak Magyarországon, de összeurópai szinten is, hiszen a múltban kialakított eljárások a jövőben már nem biztos, hogy alkalmazhatók lesznek. A digitalizáció mellett a környezeti változások miatt is elengedhetetlen a folyamatok újratervezése. 

MNB
Virág Barnabás: a szabadság, a boldogság és az önmegvalósítás szintjét is lehetne méni. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az alelnök szerint az idei év a növekedés szempontjából új kihívásokat hozott, mára már nem csak a járvány, az és a geopolitikai feszültségek nehezítik a helyzetet, meg kell küzdeni a fenntarthatóság problémájával is.

Megjegyezte: 

Új indikátorok kidolgozására van szükség a növekedés mérésére a fenntarthatóság érdekében.

A szabadság, a boldogság és az önmegvalósítás szintjét miért ne lehetne mérni? – tette fel a kérdést, utalva arra: ezek a tényezők kulcsfontosságúak a minőségi élet szempontjából. 

Az elmúlt évtizedekben megfigyelhető volt a gazdaság exponenciális növekedése, nagy kérdés, hogy a jövőben meddig folytatható az ilyen típusú bővülés. Több mint aggasztó a kérdés, hogy a föld képes lesz-e megbirkózni egy a jelenleginél kilencszer-tízszer nagyobb kibocsátással, ami reális az előttünk álló években – húzta alá. 

A központi pénzintézet alelnöke bemutatta a GPD fenntarthatóságát jelző mutatót (sGDP), amely meghatározza, hogy mekkora lenne a gazdasági teljesítmény, amely 

  • a termék és munkapiac, 
  • a pénzügyi szektor, 
  • a finanszírozási képesség egyensúlya és 
  • az ökológiai erőforrások megőrzése 

mellett jönne létre. 

Magyarország fejlettségének és fenntartható fejlettségének alakulása
 

Az utóbbi években tapasztalt hőhullámok, áradások, a demográfiai trendek, az eladósodottság mértéke, a szociális feszültségek mind arra figyelmeztetnek, hogy fenntarthatóbb pályára kell terelni a gazdaságot.

Az MNB-nek nincs kész válasza mindezekre a problémákra, éppen ezért is fontos a közös gondolkodás.

Virág Barnabás felidézte, hogy az MNB két évvel ezelőtt bocsátotta útjára az első globális vitairatát a fenntartható közgazdaságtanról, azóta nem álltak le a munkával, és lefektették a fenntartható gazdaság új módszertanának alapjait. 

Az MNB első globális vitairatát 

Új fenntartható közgazdaságtan címmel 2022. május 7-én mutatta be Matolcsy György jegybankelnök.

Előadásában hangsúlyozta, hogy az új gazdasági elmélet középpontjában már nem a tőke és a nyereség, hanem a közérdek, tehát a fenntarthatóság és az élet megbecsülése áll. 

A vitairat alaptézise az MNB honlapján elérhető dokumentum szerint, hogy az élet minden területén fenntarthatósági fordulatra van szükség, és ezt a közgazdaságtudománynak is tükröznie kell. A megújításnak most van itt az ideje, mert a 21. század kihívásait nem lehet a 20. század gondolataival és eszközeivel kezelni.

Az első fejezet a jegybankelnök írásával kezdődik, aki azzal indít: a civilizációnak a fennmaradása érdekében fenntarthatósági fordulatot kell végrehajtania.