BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mesterdiploma: piros pont a munkaerőpiacon – íme a legnépszerűbb képzések

Az idei felsőoktatási felvételin csaknem 121 ezren jelentkeztek valamelyik magyar egyetemre, húsz százalékuk mesterképzésen folytatná. A tíz legnépszerűbb mesterdiploma között található a pénzügy és az informatika mellett a tanári és biológusi képzés is, keresni pedig ezekkel a szakokkal durván 400 ezer és 900 ezer forint között lehet. A legkedveltebb alapszakok közé is bekerültek meglepetések.

Kevesebb mint egy hónap van hátra a felsőoktatási felvételi ügyintézésből, amelyet követően, várhatóan július 24-én hirdetik ki az idei ponthatárokat. Az Oktatási Hivatal statisztikái szerint az idei felvételin összesen 120 990-en jelentkeztek a hazai egyetemek valamelyikére. A legnépszerűbb alapszakok ezúttal a gazdálkodási és menedzsment, pszichológia, jogász, ápolás és betegellátás, kereskedelem és marketing voltak. A felvételizők 67 százaléka alapképzésre, míg 20 százalékuk mesterképzésre készül.

mesterdiploma
Az idén felvételizők 20 százaléka döntött a mesterdiploma megszerzése mellett / Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mit ér egy pályakezdő mesterdiploma?

Az Oktatási Hivatal adatai szerint szerint mesterképzésre nappali tagozatos, államilag finanszírozott formában 9245-en adták le a jelentkezésüket. Nem mindenki folytatja tehát az alapszak elvégzése után mesterszakon, az Eduline annak járt utána, megéri-e mesterképzésre áldozni az időt, energiát. A Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb 2023-as adatai azt mutatják, hogy a pályakezdők mennyit kereshetnek azokkal a mesterdiplomákkal, amelyekre a 2024-es felvételin első helyen a legtöbben jelentkeztek.

A 10 legnépszerűbb mesterképzés kezdő bruttó átlagfizetései ezek szerint

  • pszichológia: 491 543 forint
  • vezetés és szervezés: 595 980 forint
  • marketing: 556 399 forint
  • programtervező informatikus: 892 155 forint
  • tanári: 402 689 forint
  • kommunikáció- és médiatudomány: 452 701 forint
  • biológus: 459 833 forint
  • pénzügy: 718 768 forint
  • nemzetközi tanulmányok: 543 636 forint
  • építész: 567 532 forint

A piacon legtöbbet és legkevesebbet érő mesterdiplomák

A felmérésből az látszik, hogy 

a három legmagasabb pályakezdő bért a programtervező informatikus, a pénzügy, illetve a vezetés és szervezés mesterdiplomával lehet megkeresni. 

A statisztika szerint a tíz szak közül a tanári rendelkezik a legalacsonyabb fizetéssel, ami alig éri el a bruttó 400 ezer forintot. Itt érdemes tudni, hogy ezeket az átlagfizetéseket még a pedagógusok béremelése előtt mérték. Miként a Világgazdaság is megírta, az illetményemelés után a tankerületi iskolákban a tanárok bére átlagosan 652 530 forintra nőtt, az igazgatói illetmény pedig átlagosan 1 018 403 forintra emelkedett.

Az alapbéren kívül a pótlékok összege is emelkedett a tanároknál

Így például az igazgatói, osztályfőnöki és a többlettanítási órák után járó díjak is.

Megéri-e a mesterszak elvégzése?

Az látható tehát, hogy 

a mesterdiplomákkal járó kezdő fizetések magasabbak, mint amely az alapdiplomával szerezhető meg. 

A kezdő fizetés a legnépszerűbb alapszakok közül a pszichológia, a jogi, az óvodapedagógiai és a gyógypedagógiai képzés esetében sem éri el a bruttó 400 ezer forintot.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer felmérése szerint 

a pszichológia esetében az alap- és a mesterdiploma között több mint 100 ezer forintos különbség jelentkezhet, a pénzügy és számvitelt végezettek a mesterdiploma megszerzése után átlagosan 225 ezerrel, míg a a frissen végzett programtervező informatikusok már 274 ezerrel is többet kereshetnek.

Az adatokból az is kiderül, hogy magasabb végzettséggel majdnem egy hónappal lerövidül a munkakeresés, vagyis az első munkavégzésig eltelt idő.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.