BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: nekünk a kancellár szövetségesünk, de Németország megváltozott

Rengeteg gazdasági előnyre tesz szert Magyarország azáltal, hogy részt vesz a német ipar átalakulásában – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió berlini kihelyezett stúdiójában. A kormányfő a nap folyamán találkozik a német kancellárral, aki szerinte szövetségesünk, a németek ugyanúgy érdekeltek a világgazdaság összekapcsolódásában, mint mi, magyarok. A miniszterelnök úgy látja, hiába tolódott jobbra az európai közvélemény, ez nem formálódik át politikai hatalommá, az Európai Néppárt ugyanis ellopja a szavazókat „jobbról balra”. Manfred Weber régi rosszakarója Magyarországnak, hozzá képest Von der Leyen ministránslány.

A Mercedes egy jó példa, hogy megértsük a magyar–német kapcsolatok lényegét – kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, aki a mai nap folyamán találkozik Olaf Scholz német kancellárral, így jelenleg Berlinben tartózkodik. A kormányfő szerint a német ipar hatalmas átalakuláson megy keresztül, a kérdés az, hogy ebben az átalakulásban van-e helyük a magyaroknak. A válasz erre az, hogy lesz – mondta.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A miniszterelnök szerint ennek köszönhetően rengeteg előnyre teszünk szert, bár jövőre választások lesznek, a német–magyar kapcsolatokra rá kell tenni a kóser pecsétet.

Mindenféle bajok vannak Európában

– mondta a világgazdaság szétszakításáról, szerinte tragikus lenne Magyarország számára, ha ez bekövetkezne, ha nem áll rendelkezésünkre az egész világpiac, akkor rosszabbul fogunk élni. 

Úgy látja, hasonló cipőben járunk, mint a németek, ezért a német kancellár szövetségesünk. A kormányfő az informális EU-csúcsról elmondta, hogy az egy vacsora volt, ahol nem hozhattak jogi döntést. A baloldali pártok azonban megkötötték a szövetséget az Európai Néppárttal, ez már egy lefutott meccsnek tekinthető szerinte.

Ám ez a koalíció, amely létrejött, és amelyben megállapodtak, nem jó Magyarországnak, különbözik a magyar emberek gondolkodásától. Ez egy háborúpárti koalíció – tette világossá.

Németország militarizálódik, és ellentmondani sem lehet

Összeálltak azok szerinte, akik gyorsuló ütemben akarják Európát belevinni a háborúba, erről pedig nyíltan beszélnek. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy korábban nem tapasztalta, de Németország militarizálódik, a német médiából pedig dől az a meggyőzés és érvrendszer, hogy Németországnak részt kell vennie egy háborúban, ez elgondolhatatlan volt akár három évvel ezelőtt is. „Aki nem támogatja ezt a háborút, azt nem engedik be a társasági életbe” – vélekedett.

Ennek a koalíciónak a második programja a kormányfő szerint a migráció, ők a Soros-terv végrehajtói. Soros György megírta 2015-ben „becsületes magyar módon, nyíltan”,  hogy évente egymillió főt be kell hozni, ehhez pénzt is ajánlott.

A fehér ember fogy, a migránsok és muszlimok száma nő, ez a napi helyzet itt Németországban

– fogalmazott, hozzátéve, hogy nem piacbarát erőkről is van szó, az adóemelések oldalán állnak, ezért az európai gazdaságnak sem használnak. Úgy látja, régi rosszakarója Magyarországnak Manfred Weber, hozzá képest Von der Leyen ministránslány.

A miniszterelnök szerint vannak, akik a mérsékeltebb jobboldali politikában hisznek, ők szavaznak a Néppártra, ám a Néppárt rendre baloldalra szavaz, „ellopja a szavazókat jobbról balra”. Ezért hiába tolódtak el az erőviszonyok, ezeket nem lehet direkt módon erősíteni Brüsszelben. Ennek ellenére minden lépéssel erősödik a jobboldal, a nem jobboldali kormányok minden európai országban meggyengültek vagy eltűnnek.

Franciaországban is az a helyzet állt elő, hogy a közvélemény is jobbra tolódott, ezért a francia elnöknek ki kellett írnia egy új választást. 

A háború ára iszonyatos, az ukránok fizetik meg a Nyugat törekvéseit

A kormányfő szerint az amerikaiak vezetésével a Nyugat szeretné legyőzni Oroszországot, úgy, hogy nem keveredik vele közvetlenül háborúba. Ugyan Oroszország minden nemzetközi jogot felrúgott, de a Nyugat egy lehetőséget is látott ebben a konfliktusban. „Ahelyett, amit mi javasoltunk, amit Merkel is tett korábban”, a nyugati világ azt gondolta, hogy itt a lehetőség ukrán katonákon keresztül: most le lehet győzni az oroszokat. Ez a háború erről szól – fogalmazott Orbán Viktor.

Szerintem ez reménytelen, iszonyatos ára van, ami nem éri meg

– mondta a miniszterelnök, aki szerint lassan felnő egy generáció, akinek nincs édesapja, kilátástalan helyzetben van, az az életszínvonal, amelyet a romokon keresztül el lehet érni, elmarad mindattól, amit Nyugaton lehet biztosítani. A kérdés az szerinte, hogy Magyarország mit tehet ebben a helyzetben. Hazánkban korábban voltak népszavazások, amikor érvel Brüsszelben, megtámasztja az érveit. 

A kormány a családi életformát támogatja, és nem akarja fellazítani „mindenféle marháskodással”. Semmiképpen nem akarja feladni a szülők jogait. Amikor ezt a vitát vívja, támaszkodik arra a népszavazásra, amelyet kiírtak. Háborúról nem volt népszavazás, de volt egy választás, ahol az emberek világosan elmondták a véleményüket. Szerinte ha van elég támogatása a kormánynak, ami látható, akkor meg tudja húzni a vészféket, és mi magyarok le tudjuk állítani ezt a vonatot.

A minimális célt elértük, Magyarország leszállt erről a vonatról. Ki fogunk maradni ebből a háborúból

– mondta a kormányfő a NATO-val való megegyezésről: nemcsak a leköszönő, hanem az új vezetővel, Ruttéval is sikerült dűlőre jutni. Ugyanakkor a nyomás az európai országok részéről meglesz. 

A NATO-val megegyeztek, Trumppal is meg tudnak, Weberrel azonban nem

A kormányfő azt is mondta, hogy „a masinisztával” is beszéltek, ő Donald Trump, akit viszont meg kell még választaniuk az amerikaiaknak.

Amíg Manfred Weber vezeti a Néppártot, mindegy, hogy mit mondanak. Neki egyetlen célja van, hogy ártson Magyarországnak.

A kormányfő emlékeztetett rá, hogy a Fidesznek döntő szava volt abban, hogy nem lett a bizottság elnöke Weber, aki azt is kijelentette, hogy nem számít a magyarok szavazataira. Ráadásul ahogy a 2018-as választások után megkaptuk a hetes cikkelyt, úgy a mostani választások után az Európai Bíróság ítéletét, szerinte szoros kapcsolat van az események között.

Nem mondom még, hogy felkelt a nap, de már hajnalodik

– mondta a bíróság ítéletéről, amelyben 80 milliárd forint büntetést szabott ki hazánkra a migrációs szabályok megsértése miatt.  A kormányfő szerint azokkal fogjuk megfizettetni, akik nyernek ezen a háborún. A jogi részletek kidolgozása zajlik, de ezt a „weberi” támadást ki fogják védeni. 

Németország mások országává válik, és ez előrelátható volt

A kormányfő szerint ez a Németország már nem az a Németország, ami tíz évvel ezelőtt volt. Egy színes, multikulturális világ, amelyben az idejövő migránsok nem vendégek, nem arról van szó, hogy a németek befogadják őket, hanem a kormány gyorsított eljárásban adja nekik az állampolgárságot. Tehát ez már az ő országuk is, aminek mindenfajta hatása van. 

A magyar miniszterelnök 2015-ben hozott egy döntést, akkor azt mondta, hogy „ezt nem, nem fogjuk őket beengedni”. Úgy látja, vannak olyan hibák a politikában, amelyeket el lehet követni, de a migráció olyan döntés, amelyet sose lehet helyrehozni. Ezért arra kérte a magyarokat, hogy mondjanak erre nemet, és együtt őrizzük meg Magyarországot a béke szigetének.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.