BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós források: indulnak a pályázatok, de nem mindenkinek jut pénz

Az idén nyáron újraindul a 2021–2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény. A kohéziós források kisebb része jut a gazdasági szereplőkhöz, a nagyobb részét az állami szektorban használják fel.

Tavaly év végén az úgynevezett igazságügyi reform Európai Bizottság általi elfogadásával jelentős, 10,4 milliárd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára, melynek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg – írja közleményében a Niveus Consulting Group. A tanácsadó cég szakértői szerint a kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén.

Illustration Result of the tax estimate, uniós pénz
Jön az uniós pénz a kohéziós alapokból / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere hangsúlyozta:

a kohéziós alapokból várhatóan érkező, folyó árfolyamon négyezermilliárd forintos keretnek csak a kisebb része, 776,5 milliárd forint folyhat be a gazdasági szereplőkhöz.

Ennek oka lehet, hogy

  • a források egy jelentős részét az állami szektorban használják fel területfejlesztésre, infrastruktúra modernizálásra a központi költségvetés szervei vagy az önkormányzatok beruházásai által (ez nem újdonság, minden eddigi fejlesztési ciklusban ez így volt).
  • A gazdasági szereplők rendelkezésére álló források egy részét már korábban lekötötte a kormányzat és ezen pályázati programok támogatási költségeit megelőlegezte a központi költségvetés, így a ténylegesen új pályázatokra fordítható keretek ezzel automatikusan csökkennek (ez is egy több száz milliárdos keret).
  • Az olyan gazdasági szereplők fejlesztéseinek finanszírozására fordítható programok esetében – mint a GINOP Plusz, DIMOP Plusz, EFOP Plusz vagy az RRF – a rendelkezésre álló támogatási keret jelentős részét olyan projektekre fordítja a kormányzat, amelyek nem közvetlenül a gazdasági szereplők számára biztosít forrásokat.

A vállalkozások szempontjából releváns négy nagy program teljes keretének 23,2 százalékára pályázhatnak a vállalkozások – emelte ki Bagdi Lajos. Ennek kétharmada vissza nem térítendő támogatás, mintegy 776,5 milliárd forint értékben. A főbb várható támogatási területek

  • a zöld gazdaságra való áttéréshez kapcsolódó fejlesztések 332,4 milliárd,
  • az innováció 262 milliárd, 
  • a digitalizáció 154,6 milliárd, 
  • az energiahatékonysági fejlesztések 154,2 milliárd, és
  • a speciális célterületeket lefedő energetikai fejlesztések 105,1 milliárd forint értékben.

A korábban nagyon népszerű technológiai fejlesztéshez mindösszesen 130 milliárd forintnyi pénzügyi eszközzel tervez hozzájárulni a kormányzat, amely azt vetíti előre, hogy nagyon korán fel kell készülnie a gazdasági szereplőknek.

A fejlesztési források több mint felét a kormányzat a kiemelt eljárásrendű pályázatok keretei között tervezi felhasználni, amely 

a gyakorlatban egy állami pályázó kijelölését jelenti, amely egyedül nyújthat be pályázatot a pályázati felhívásban meghatározott projekt, program végrehajtására.

Ezekbe is bekapcsolódhatnak vállalkozások, de a célokat nem az üzleti szereplők határozzák meg.

A fenti adatok azokat a támogatási programokat tartalmazzák, amelyek jellegüknél, tartalmuknál fogva alkalmasak a vállalkozások támogatására. Talán nem véletlen, hogy éppen ezért járult hozzá az Európai Bizottság ezen programok finanszírozásához – véli a Niveus Consulting Group partnere.

Több tízmilliárd eurónyi forrás érkezhet vidékre – itt vannak a részletek

Uniós és hazai források segítik az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentését. A későbbiekben is jelentős pénzek állnak majd rendelkezésre.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.