BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
zsadány_tehenészet4

Több a tej, mégis drágább

Éves alapon már húsz százalékkal magasabb a tej felvásárlási ára, ami már a boltokban is drágulást okozott. Hosszabb távon arra kell készülni, hogy Európában csökkenni fog a kifejt tej mennyisége.

Az elmúlt hónapban 4,6 százalékkal emelkedett a tej felvásárlási ára, és egy kilogrammra vetítve 200,93 forint volt, 20 százalékkal az előző évi ár fölé emelkedett – olvasható ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által közölt adatokból. A tavalyi első fél évben a nyers tej felvásárlási ára a kilónkénti 164–166 forintos sávban mozgott, azóta tapasztalható ez a határozott növekedés. A kiviteli ár viszont 8,5 százalékkal csökkent, így a tej felvásárlási áránál már csak 6, az egy évvel korábbi kiviteli árnál pedig 23 százalékkal magasabb.

zsadány_tehenészet4, tej
Az itthon kifejt tej 11 százaléka megy exportra / Fotó: Licska Balázs

A tavalyi éves átlag felvásárlási ár 172,5 forint volt egy kilogrammra vetítve, ami csupán 2 százalékkal marad el a rekordnak számító 2023-astól, míg a 188,57 forintos exportár 20 százalékkal magasabb az előző évinél. Decemberben a felvásárlás 5, a kivitel pedig 8 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ezzel 2023-hoz képest az éves felvásárlás 3, míg az export 4 százalékkal volt magasabb. A megtermelt nyers tej 11 százaléka került exportra.

Nőtt a termelés

Az unióban ennél szerényebb ütemű az áremelkedés, az EU27 átlagára decemberben az Európai Bizottság becslése szerint 0,9 százalékkal nőtt a novemberihez képest, és 15 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi árat. Az éves átlagár 48,28 eurócent kilogrammonként, ez pedig 3 százalékkal haladja meg a 2023-as átlagárat. 

A felvásárlás novemberi növekedésében Magyarország dobogós helyen van: Írországban 33,6, Romániában 11,2, 

Magyarországon pedig 6,5 százalékkal több tejet vásároltak fel, mint egy évvel korábban. 

A nagy tejtermelő országok közül Franciaországban 1,8, Lengyelországban 2,8 százalékkal nőtt, míg Németországban 1,9, Hollandiában 0,4 százalékkal csökkent a felvásárlás, Olaszországban pedig nem változott.

A nyers tej árának további emelkedése decemberben is hatott a feldolgozók átadási áraira: az előző hónaphoz képest

  • az adagolt vaj 8
  • a tejföl 6,
  • az 1,5 százalék és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej 5-5,
  • a trappista sajt és a gyümölcsös joghurt pedig 4-4

százalékkal magasabb áron került ki a feldolgozókból.

Eközben az adagolt vaj – ugyanígy novemberről decemberre – 16 százalékkal lett drágább a boltokban, de az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos ESL-tej is 10 százalékkal drágult. Tőlük lemaradva, 5 százalékkal kínálta magasabb áron a kiskereskedelem a 12 és 20 százalék zsírtartalmú tejfölt, 4 százalékkal gyümölcsös joghurtot. A 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej és a trappista sajt fogyasztói ára 1 százalékkal emelkedett, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tejé 2 százalék csökkent a novemberihez képest.

Vélhetően a hazai piacra is hatni fog, hogy 

Európában a január a tejszínnél és a vajnál is jelentősebb visszaesést hozott – 10, illetve 7 százalékos mértékűt –, míg a sajt árában nem látszik változás.

Ezzel együtt a januári ár a sajtnál 14, a vajnál 36, a tejszínnél 39 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban  – hívta fel a figyelmet a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A következő tíz évben csökken a kifejt tej mennyisége

Az Európai Bizottság 2035-ig szóló középtávú előrejelzése szerint az elkövetkező években is a fenntarthatósági szempontok alakítják a tejtermelést. Ez a hozamok emelkedésére továbbra is pozitívan hat, még úgy is, hogy a növekedési ráta az elmúlt tíz évben mért felére csökkenhet. 

Ezek alapján 2035-re a jelenlegi 7829 kilóról 8566 kilóra emelkedhet a tehenenkénti átlagos tejhozam, ami viszont a tejelő tehénállomány folyamatos, az elmúlt évekhez hasonló mértékű apadását már nem lesz képes ellensúlyozni. Ennek következtében évenkénti 0,2 százalékos csökkenéssel mintegy 3 millió tonnával kevesebb tejet termelnek majd 2035-ben.

Sokan abbahagyták a tejtermelést, és ez csak folytatódni fog
Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a tejtermelők száma, és az előrejelzések szerint uniós szinten is drasztikus az állománycsökkenés, ám ezzel egy időben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedése várható. A hazai termelőknek csak fejlesztésekkel lehet esélyük ezzel lépést tartani.

A bizottság előrejelzése szerint

  • az alapanyag csökkenése,
  • a változó fogyasztói szokások,
  • a globális versenytársak közti verseny és
  • a növekvő feldolgozási költségek

egyre inkább a magasabb hozzáadott értékű tejtermékek gyártására fogja ösztönözni az európai tejipart. A sajttermelés ezáltal a korábbi évekhez képest kisebb mértékben ugyan, de tovább erősödik, a savóval együtt az összes megtermelt tej 46 százalékát fogja lefedni. 

A friss tejtermék kategóriában a joghurt termelése a 2024-re elért szinten állandósul, míg a tejszínnél további nagyobb mértékű növekedés várható. Eközben a fogyasztói tejnél a fogyasztás további csökkenése miatt még nagyobb lesz a visszaesés. Kismértékű emelkedés következhet be ugyanakkor a vaj, illetve a sovány tejpor termelésében a stabil exportnak és az EU-n belüli élénk keresletnek köszönhetően.

Az uniós tejtermékek egy főre eső fogyasztása magas marad, de egyre több fogyasztó választja az alacsonyabb zsír- és cukortartalmú vagy valamilyen étkezési intoleranciának megfelelő tejtermékeket, illetve tovább nő a funkcionális termékek iránt kereslet is. A sajtfogyasztás az előző évekhez képest kisebb arányban, de tovább emelkedik, ahogy a tejszínnél is várható egy szerény mértékű emelkedés. A vajfogyasztás viszonylag magas szinten stabilizálódik, míg a joghurtnál az előző tíz évben végbement csökkenés megállt, további mérséklődés nem várható.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.