Az elmúlt hónapban 4,6 százalékkal emelkedett a tej felvásárlási ára, és egy kilogrammra vetítve 200,93 forint volt, 20 százalékkal az előző évi ár fölé emelkedett – olvasható ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által közölt adatokból. A tavalyi első fél évben a nyers tej felvásárlási ára a kilónkénti 164–166 forintos sávban mozgott, azóta tapasztalható ez a határozott növekedés. A kiviteli ár viszont 8,5 százalékkal csökkent, így a tej felvásárlási áránál már csak 6, az egy évvel korábbi kiviteli árnál pedig 23 százalékkal magasabb.
A tavalyi éves átlag felvásárlási ár 172,5 forint volt egy kilogrammra vetítve, ami csupán 2 százalékkal marad el a rekordnak számító 2023-astól, míg a 188,57 forintos exportár 20 százalékkal magasabb az előző évinél. Decemberben a felvásárlás 5, a kivitel pedig 8 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ezzel 2023-hoz képest az éves felvásárlás 3, míg az export 4 százalékkal volt magasabb. A megtermelt nyers tej 11 százaléka került exportra.
Az unióban ennél szerényebb ütemű az áremelkedés, az EU27 átlagára decemberben az Európai Bizottság becslése szerint 0,9 százalékkal nőtt a novemberihez képest, és 15 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi árat. Az éves átlagár 48,28 eurócent kilogrammonként, ez pedig 3 százalékkal haladja meg a 2023-as átlagárat.
A felvásárlás novemberi növekedésében Magyarország dobogós helyen van: Írországban 33,6, Romániában 11,2,
Magyarországon pedig 6,5 százalékkal több tejet vásároltak fel, mint egy évvel korábban.
A nagy tejtermelő országok közül Franciaországban 1,8, Lengyelországban 2,8 százalékkal nőtt, míg Németországban 1,9, Hollandiában 0,4 százalékkal csökkent a felvásárlás, Olaszországban pedig nem változott.
A nyers tej árának további emelkedése decemberben is hatott a feldolgozók átadási áraira: az előző hónaphoz képest
százalékkal magasabb áron került ki a feldolgozókból.
Eközben az adagolt vaj – ugyanígy novemberről decemberre – 16 százalékkal lett drágább a boltokban, de az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos ESL-tej is 10 százalékkal drágult. Tőlük lemaradva, 5 százalékkal kínálta magasabb áron a kiskereskedelem a 12 és 20 százalék zsírtartalmú tejfölt, 4 százalékkal gyümölcsös joghurtot. A 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej és a trappista sajt fogyasztói ára 1 százalékkal emelkedett, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tejé 2 százalék csökkent a novemberihez képest.
Vélhetően a hazai piacra is hatni fog, hogy
Európában a január a tejszínnél és a vajnál is jelentősebb visszaesést hozott – 10, illetve 7 százalékos mértékűt –, míg a sajt árában nem látszik változás.
Ezzel együtt a januári ár a sajtnál 14, a vajnál 36, a tejszínnél 39 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – hívta fel a figyelmet a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
Az Európai Bizottság 2035-ig szóló középtávú előrejelzése szerint az elkövetkező években is a fenntarthatósági szempontok alakítják a tejtermelést. Ez a hozamok emelkedésére továbbra is pozitívan hat, még úgy is, hogy a növekedési ráta az elmúlt tíz évben mért felére csökkenhet.
Ezek alapján 2035-re a jelenlegi 7829 kilóról 8566 kilóra emelkedhet a tehenenkénti átlagos tejhozam, ami viszont a tejelő tehénállomány folyamatos, az elmúlt évekhez hasonló mértékű apadását már nem lesz képes ellensúlyozni. Ennek következtében évenkénti 0,2 százalékos csökkenéssel mintegy 3 millió tonnával kevesebb tejet termelnek majd 2035-ben.
Sokan abbahagyták a tejtermelést, és ez csak folytatódni fog
Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a tejtermelők száma, és az előrejelzések szerint uniós szinten is drasztikus az állománycsökkenés, ám ezzel egy időben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedése várható. A hazai termelőknek csak fejlesztésekkel lehet esélyük ezzel lépést tartani.
A bizottság előrejelzése szerint
egyre inkább a magasabb hozzáadott értékű tejtermékek gyártására fogja ösztönözni az európai tejipart. A sajttermelés ezáltal a korábbi évekhez képest kisebb mértékben ugyan, de tovább erősödik, a savóval együtt az összes megtermelt tej 46 százalékát fogja lefedni.
A friss tejtermék kategóriában a joghurt termelése a 2024-re elért szinten állandósul, míg a tejszínnél további nagyobb mértékű növekedés várható. Eközben a fogyasztói tejnél a fogyasztás további csökkenése miatt még nagyobb lesz a visszaesés. Kismértékű emelkedés következhet be ugyanakkor a vaj, illetve a sovány tejpor termelésében a stabil exportnak és az EU-n belüli élénk keresletnek köszönhetően.
Az uniós tejtermékek egy főre eső fogyasztása magas marad, de egyre több fogyasztó választja az alacsonyabb zsír- és cukortartalmú vagy valamilyen étkezési intoleranciának megfelelő tejtermékeket, illetve tovább nő a funkcionális termékek iránt kereslet is. A sajtfogyasztás az előző évekhez képest kisebb arányban, de tovább emelkedik, ahogy a tejszínnél is várható egy szerény mértékű emelkedés. A vajfogyasztás viszonylag magas szinten stabilizálódik, míg a joghurtnál az előző tíz évben végbement csökkenés megállt, további mérséklődés nem várható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.