Világgazdaság

Varga: "Nem zárom ki, hogy nem a Fidesz lesz kormányon"

A világbanki hitelről semmilyen egyeztetés nem volt – állítja Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a Fidesz alelnöke. Mint Varga a Figyelőnek elmondta, a devizakitettségünk várhatóvá tette a bajt, de a tárgyalásokról ők is csak akkor értesültek, amikor a lapok megírták.

- Ha nem követeljük a kormánytól az IMF-megállapodás nyilvánosságra hozatalát, akkor talán a mai napig nem tudnánk a részletekről – vélte a politikus, majd hozzátette: ha valóban válságkezelésben gondolkodik a kormány, akkor ebbe be kellett volna vonni a parlamenti pártokat is. Varga Mihály szerint a tavaszi amerikai események után világossá vált, hogy a válság előbb-utóbb Európára és Magyarországra is átterjed.

A politikus úgy vélekedett, hogy ha a következő kormány kontójára vállalnak ekkora hitelt, akkor őket is illett volna bevonni a döntésbe. „Nem zárom ki, hogy nem a Fidesz lesz kormányon 2010 után, de legalább érdemes lett volna tájékoztatni arról, milyen terhek adódnak mindebből a következő években. Az IMF nem szeretetszolgálat, a hitelért cserébe lépéseket vár el, szerettük volna tudni, mit kérnek cserébe."

A volt pénzügyminiszter szerint a válságban sok mindent újra kell értékelni. „Más országok, például Szlovákia és Lengyelország, minden további nélkül lépéseket tettek, hogy a forráskivonást megakadályozzák. Nálunk az a probléma, hogy a kormány kevésbé cselekvőképes, s egy ilyen döntést csak hosszas előkészítés után képes meghozni. Félő, túlságosan is későn” - tette hozzá a fidesz alelnöke. 

Autók Világgazdaság 10 000. lapszám Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Őszi ülésszak változások az egészségügyben Malév mszpFidesz-ügyek BKV IMF Felmérések autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek katasztrófák A KSH jelenti Karácsonyi vásárlás SZDSZ-ügyek TEÁOR A Madoff-csalás fogyasztóvédelem KKV aloldal Szakszervezet - Érdekképviselet Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Varga Mihály Fővárosi ügyek Tudomány - Kultúra BÉT Fidesz-ügyek