Világgazdaság

Albánia még ebben a félévben beadná EU-csatlakozási kérelmét

Albánia még az Európai Tanács e félévben soros cseh elnöksége alatt be kívánja nyújtani csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz - közölte vasárnap a balkáni ország kormányfője.

 Sali Berisha azt mondta, elvileg megkapták a zöld jelzést a cseh EU-elnökségtől, vagyis a június 28-án esedékes albániai parlamenti választások előtt benyújtják a csatlakozási kérelmet. Közelebbi időpontot nem említett.

Az Európai Bizottság korábban közölte: a parlamenti választások zökkenőmentes lebonyolítása előfeltétele Albánia EU-tagjelöltté válásának. A csatlakozási kérelem benyújtása önmagában csak egy deklaráció: az adott állam kinyilvánítja, hogy szeretne tagja lenni az integrációs szervezetnek.

A kérelmet mind a 27 tagállam megvizsgálja, s ha jóváhagyják, továbbítják az Európai Bizottságnak. Több EU-tagállam húzódozik attól, hogy tovább bővítsék a lisszaboni szerződés ratifikációjának megtorpanásával intézményi válságba került szervezetet. Az albán miniszterelnök most arra figyelmeztetett, hogy az albán közvélemény kedvét szegheti, ha egyes EU-tagok meggátolják Albánia tagjelöltté válását. Jelenleg az albánok elsöprő többsége - felmérések szerint 96 százalékuk - támogatja az ország EU-csatlakozását.

Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság KK - HR szakoldalak Gordon Brown kutatás KK - Főoldal jobb OTP turizmus Gyógyítás-finanszírozás Magyar Államkincstár Vállalati jelentések forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények Biggeorge's-NV Hitelek: lakás EBRD oktatás Gyurcsány Ferenc autó albánia gyógyszeripar repülés EU Részvénypiacok Bokros Lajos SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek Zöld ügyek KKV aloldal utazás Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Európai Unió MDF-ügyek tagjelölt Tudomány - Kultúra BÉT Barack Obama csatlakozási kérelemKKV aloldal infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás