Világgazdaság

"Kisebbparlamentezés" - Csak hangosokodnak pártjaink, nem is akarják

A Political Capital elemzése szerint ugyan minden párt hangoztatja a "kisebb parlament" iránti igényét, a kijelentések mögött nincs valódi akarat, vagy elképzelés.

A koncepció – bár néhány kérdést megválaszolatlanul hagy – a választási rendszer tényleges problémáira keresi a választ, a legnagyobb erénye pedig az, hogy nem száll be az Országgyűlés létszámáról folytatott demagóg vitába - áll a Political Capital Institute szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

A Political Capital Institute egyetért a javaslat készítőivel abban, hogy a politikusok évek óta tartó „kisebbparlamentezése” a választójogi reform elindításának egyik legnagyobb gátja.

Az elmúlt években a jelenlegi választási rendszerrel kapcsolatban azonban komoly aggályok merültek fel. Ilyen a választókerületek között kialakult, az egyenlő választójog elvét sértő súlyos aránytalanságok és a jelöltállítás körüli látványos visszaélések és botrányok.

A problémák – kellő politikai akarat megléte esetén – a jelenlegi választási rendszer működési mechanizmusai mellett is megoldhatóak lennének, a minden párt által szorgalmazott kisebb létszámú parlament azonban a szisztéma átalakítását igényli. A képviselői létszám csökkentése népszerű politikai üzenet, de jelentős megtakarítást nem jelentene a költségvetés számára.

A Medián és a HVG választásirendszer-reformjavaslata: az első olyan reformjavaslat, amely nem pártműhelyben született, ettől nem függetlenül sikerült olyan koncepciót alkotni, amely egyik politikai erő számára sem eleve elfogadhatatlan. A javaslat 171-re csökkentené a választókörzetek számát, megszűntetné a területi listákat, ehelyett csak országos listáról lehetne bejutni a Parlamentbe, ám ennek számát 148-ban maximálnák.

A képviselők száma így a jelenlegi 386-ról 319-re csökkenne, és a rendszer arányosabban osztaná el a szavazatokat.

SZDSZ mdf felmérés kisebb parlament MSZP alkotmányosság political capital pártok Fidesz választási rendszer Parlament