Világgazdaság

Lenullázta magát a Nokia az első negyedévben!

A Nokia mai negyedéves jelentésében 90 százalékos profitcsökkenésről számolt be. A világ első számú mobiltelefongyártója a tavaly ilyenkor mért 1,2 milliárd eurós profithoz képest most mindössze 122 millió euróról számolt be.

2008 első negyedévében a Nokia még 12,7 milliárd euró értékű eladást bonyolított le, egy évvel később az eladások 27 százalékkal, 9.3 milliárd euróra csökkentek – jelenti az AP.

A mobiltelefonok iránti kereslet csökkenése következtében az első számú gyártó profitja 90 százalékkal csökkent 2009 első negyedévében.

A cég 33 százalékkal kevesebb mobiltelefon adott el és piac részesedése jelenleg 37 százalékos. Az előző negyedévhez képest ez nem jelent változást, az előző év hasonló időszakához viszonyítva azonban 2 százalékkal kisebb szelet jut a piaci tortából számukra.

A Nokia továbbra is kitart amellett, hogy a mobilpiac idén 10 százalékkal csökken és reményei szerint növelheti részesedését ebben az évben. A vállalat ugyan jobban teljesített riválisainál a válság időszakában, de múlt hónapban ennek ellenére 1 700 fő elbocsátását jelentette be.

A vezérigazgató szerint a rendkívül nehéz üzleti körülmények között a mobilszélessávra koncentrálva célozhatják meg a jövőbeni növekedést.

Autók BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság kutatás eladás Bajnai Gordon Politikai közvélemény-kutatások profit Vállalati jelentések Járai Zsigmond forintárfolyam Felmérések autóipar szélessáv Elemzői vélemények Bűnügyek oktatás A KSH jelenti Nokia Részvénypiacok Budai Bernadett MSZP-ügyek SZDSZ-ügyek Kondorosi Ferenc A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek mobil KKV aloldal jelentés Szakszervezet - Érdekképviselet Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Európai Unió Baja Ferenc MDF-ügyek Euróbevezetés Tudomány - Kultúra Bajnai Gordon kormányfő lett bajnai-csomag infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek