Világgazdaság

Opel-mentőcsomag - Németországban kiverte a biztosítékot

Egyre több kétely merül fel a német közbeszédben a válságmentő csomagok, mindenekelőtt a csődbe jutott cégek megmentése kacspán. A szeptemberi választások ráadásul plusz terhet jelentenek a politika vállán.

Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter (CSU) korábban nyíltan kiállt az Opel megsegítése mellett - a FTD.de olyan híreket idéz, melyek szerint a tárgyalások során még lemondásával is fenyegetett. Sokan azonban most attól félnek, hogy más cégeknek az Opel megmentése mintául szolgálhat, és ők is az államhoz fordulnak szorult helyzetükben.

"Elvárom, hogy a felelős miniszter ezek után biztosítsa, hogy a további folyamat problémamentes legyen" - ütött éles hangot Frank-Walter Steinmeier, a nagykoalíció kisebbik pártjának, az SPD-nek a vezéralakja. A helyettes kancellár egyben kijelentette: a milliárdos kisegítő hitelt a nagykoalíciónak közösen kell a parlament elé vinnie és ott együtt megvédenie.

A gazdasági szövetségek és számos közgazdász azonban kétellyel fogadta a mentőakciót. Egy szakszervezeti vezető aggodalmát fejezte ki az állami segélyek korlátlan kibővítése miatt. Szerinte "mintha a gazdaság politizálását látnánk, ami aláássa a gazdasági mércéket". Elmondta: nem kellene a pénzügyi szektor számára oly fontos állami segélyeket a reálgazdaságra kibővíteni. "Ilyen szempontból az Opel-megoldás egy bűn... Felejtsük is el - De soha többet ilyet!"

A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) elnöke is aggódik: "Ha egy állam beszáll egy vállalatba, félő, hogy sokáig benne is marad" - mondta Klaus Zimmermann. Szerinte a közelgő választások miatt zsarolni lehet a parlamenti képviselőket - "s ezt pontosan tudja az Egyesült Államok". Ezért szerinte egy rendezett csődeljárás kevesebb eurójába került volna a német adófizetőnek.

Hamarosan pedig egy újabb cég nehéz helyzete lesz a német napirenden: sokan az 50 ezer főt foglalkoztató Arcandor esetén is állami segítséget szeretnének. Még többen azonban ellenzik ezt a lépést.

Németország Frank-Walter Steinmeier OTP turizmus mentőcsomag A szerkesztő ajánlja Cégjog európai parlamenti választás Orbán Viktor Kiss Péter Karl-Theodor zu Guttenberg Arcandor General Motors INTEL-GROUP Kft. Részvénypiacok diwNyugdíjkérdés Magyarországon MSZP-ügyek Klaus Zimmermann Federal Reserve - Fed A munka világa Magna utazás Opel MDF-ügyek Acer Kft. ERSTE AG Bajnai Gordon kormányfő lett bajnai-csomag Oszkó Péter Környezettudatos életmód