Világgazdaság

Búcsú az adókedvezménytől az életbiztosításoknál

Mindöszsze 23,4 milliárd forint volt az az összeg, amelyet adókedvezményként az életbiztosítások után visszaigényeltek tavaly, a Pénzügyminisztérium is hasonló nagyságrendű bevételt remél évente a kedvezmény eltörlésétől.

A költségvetés egyébként először csak 2011-ben profitál az adószabály változásából, mivel 2010-ben az adózók az idei befizetések utáni kedvezményt még érvényesíthetik.

Az intézkedés mintegy 800 ezer ügyfelet érint a biztosítóknál, és a piaci szereplők szerint hosszú távon több kárt okoz, mint amennyi előnynyel jár. „Rossz az üzenet, hiszen visszavetheti az öngondoskodási hajlandóságot, miközben az állami rendszerektől hosszú távon nem sok jó várható” – mondja például Paál Zoltán, a Generali-Providencia ügyvezető igazgatója. „Ráadásul a költségvetés viszonylatában – bár el tudom képzelni, hogy ma minden forint számít – ez az összeg valóban nem jelent komoly pluszbevételt” – teszi hozzá.



„Az életbiztosítási adókedvezmény eltörlése pontosan az olyan jövedelmi rétegbe tartozó háztartások megtakarítási kedvét befolyásolja negatívan, amelyiknek igazán szüksége lenne az öngondoskodását elősegítő ösztönzésre” – mondja Maják Viktor, az Union Biztosító kommunikációs vezetője is. A 1990-es években az adókedvezmény fontos érv volt az életbiztosítások mellett, és azt eredményezte, hogy az esztendő utolsó negyedében az értékesítés darabszáma évről évre rendre megnövekedett.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Anders F. Rasmussen OTP A szerkesztő ajánlja Szociális kiadások Költségvetés 2012-2013 Gyurcsány Ferenc lemondott Részvénypiacok E.On Google Inc. NGTT A munka világa Magna Magyar Telekom Nyrt. Európai Unió MGYOSZ adókedvezményBajnai-csomag biztosítás ingatlanpiac Angela Merkel életbiztosítás bajnai-csomag Kopint-Tárki tömegközlekedés