Világgazdaság

Megkezdődött a bérháború – 80 ezres minimálbért akarnak a munkavállalók

Nem osztatlan a jövő évi költségvetés sikere az érdekképviseletek körében: a munkáltatók szerint nem képes a gazdaság élénkítésére, a munkavállalók szerint pedig még nehezebb helyzetbe hozza a rászorultakat. A költségvetés mellett a jövő évi keresletnövelésről, valamint az egyszerűsített foglalkoztatásról tárgyal pénteken az Országos Érdekegyeztető Tanács.

A 80 ezer forint, míg a garantált bérminimum a legkisebb bér 122 százaléka legyen – szögezte le Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén.

A munkavállalói oldal ajánlását azzal indokolta, hogy már most is jelentős elmaradás van az egy főre jutó létminimum és a minimálbér között. Míg ugyanis ma a minimálbér összege 71 500 forint, addig a statisztikai adatok szerint az egy főre jutó létminimum összege már 74-75 ezer forintra rúg.

Sehogy sem állhatja meg a helyét a munkavállalói oldal ajánlása, akkor, amikor a magyar gazdaság a negatív mutatószámokkal küzd – jelentette ki Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Mint mondta, a munkavállalói oldal háromszoros emelkedést követel ugyanakkora csökkenése mellett, mint az elmúlt évben.

Csizmár Gábor államtitkár a szembenállás ellenére pozitívumként könyvelte el, hogy az OÉT mindkét érdekképviseleti oldala korrektnek találta a kormány jövő évre vonatkozó keresetajánlását.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége munkavállaló Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége GDP Csizmár OÉT béremelés dávid ferenc MSZOSZ minimálbér