Világgazdaság

Fizetniük kell a kárt okozott MÁV ÁBE-ügyfeleknek

A MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) és a kárt okozó ügyfele együttesen köteles megtéríteni azt a kárt, amelyet az ügyfél egy harmadik személynek okozott - ezt mondja ki az MTI birtokában lévő jogerős bírósági ítélet.

Miután a MÁV ÁBE késlekedett az ügyfelei által okozott károknak a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) alapján történő kifizetésével, több ügyfél a kárát a saját biztosítójával rendeztette. Ezt főleg a két nagy autós biztosító - az Allianz és a Generali - tette meg akkor, ha az ő ügyfelének okozott kárt MÁV ÁBE-s ügyfél. Feltétel volt, hogy a kárt szenvedett autósnak a kgfb és a casco biztosítása is ugyanannál a biztosítónál legyen, hiszen az a casco alapján végezte el az előzetes kárrendezést. Miután a saját biztosító - a casco alapján - kifizette az ügyfelét (megjavíttatta az autóját), ő lépett a helyébe a MÁV ÁBE-vel fennálló jogviszonyában, más szóval a saját biztosító követelte a továbbiakban a MÁV ÁBE-től az általa kifizetett kár megtérítését.

Miután a MÁV ÁBE erre nem volt hajlandó - leginkább azért, mert magasnak tartotta a beadott számlákban a rezsióradíjakat - a nagy biztosítók pert indítottak a MÁV ÁBE ellen. Amikor tavaly nyáron a MÁV ÁBE csődbe ment, és elkezdődött a felszámolása, a felperes biztosítók kiterjesztették a keresetüket a károkozó MÁV ÁBE-s ügyfelekre is.

Az MTI birtokában lévő, egy ilyen ügyben született első fokú bírósági ítélet kimondta, hogy a biztosító ügyfele csak akkor tartozik felelősséggel, ha a kár meghaladja a kgfb-rendeletben szereplő összeget, vagyis azt, ameddig a biztosító köteles helytállni. Ez káreseményenként 500 millió forint dologi károknál, és 1,5 milliárd forint személyi sérüléses károknál. A szóban forgó ügyben pert indító Generali Biztosító viszont "csak" 300 ezer forintot fizetett ki a MÁV ÁBE helyett.

A másodfokú bíróság ezzel ellentétes döntést hozott. Eszerint a biztosítótól a kgfb-rendelet alapján, míg az ügyfelétől a Ptk. 345. paragrafusa alapján követelhető a fizetés.

Ez utóbbi jogszabályhely a veszélyes üzemi felelősségről szól, és kimondja, hogy aki ilyet - ez esetben autót - üzemeltet, az köteles megtéríteni az azzal okozott kárt. Az ítélet szerint a biztosító egyesület és az ügyfele egyszerű pertársak, így a kárt szenvedett - illetve aki a helyébe lépett - bármelyiküktől kérheti a teljesítést. Ugyanakkor azt is kimondja az ítélet, hogy a biztosító egyesület és az ügyfele nem egyetemlegesen felelősek. Ez utóbbi azt jelentené, hogy belátása szerint bármelyiküktől behajthatná a követelését az arra jogosult. Ez azonban csak jogi árnyalat, hiszen az ítélet hangsúlyozta: bármelyiküktől kérheti a teljesítést a jogosult.

Az MTI megkérdezte a másik nagy autós biztosítót, az Allianz-ot, hogy az általa indított perekben született-e hasonló ítélet. A cégnél közölték: "Az Allianz Hungária Biztosító esetében született olyan jogerős bírósági ítélet, amely a károkozó és a felelősségbiztosító egyetemleges felelősségét állapította meg. Ennek értelmében a társaságnak mindkét féllel szemben érvényes jogcíme van kártérítés követelésére."

Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót Rendőrségi ügyek - Tüntetések kutatás Kovács Árpád Környezetvédelem - Globalizáció Gyógyítás-finanszírozás Malév A szerkesztő ajánlja BKV IMF orosz-ukrán gázvita Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás forintárfolyam fizetésBiztosítás Felmérések biztosító influenza autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás oktatás Gyurcsány Ferenc autó gyógyszeripar Simor András A KSH jelenti Reklám és Média MÁV ÁBE MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Erdei Tamás MÁV-Cargo Microsoft futó péter Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában MDF-ügyek EU aloldal Tudomány - Kultúra BÉT Alistair Darling Tesco infokommunikáció Orangeways Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter