Világgazdaság

Befuccsolt kórházcégek

Nem vált be a 2004 óta folyó kórház-privatizáció. Pedig a biztos piac reményében a hosszú és idegőrlő politikai csatát is vállalta például a HospInvest és a Medisys társaság. Ám nem sokáig élvezhették a birtokon belüli állapotot.

Amíg egy állami kórház nem húzhatja le a rolót, de görgetheti az adósságát, a magánvállalkozó nem, a kórházat visszaveszi a lakosság egészségügyi ellátásáért felelős önkormányzat. Az egészségpénztártól ugyan az önkormányzati kórházakkal azonos gyógyítási díjat kapnak, de gazdasági társaságok lévén további súlyos adóterheket kell viselniük.

A gyógyítás költségét – csakúgy mint a közkórházakban – náluk sem fedezte a tb-apanázs, de a piacon maradás és a jobb jövő reményében azt egy ideig „lenyelte” a magánbefektető. Az Állami Számvevőszék szerint mivel szabályozatlan az egészségügyi piac, borítékolható a kórház-privatizáció sikertelensége.

Pedig az állami pénzforrások szűkössége miatt létkérdés a szabályozott tőkebevonás, különben tovább romlik a betegellátás minősége. Két kórház-privatizációs törvény bukott meg az elmúlt nyolc év politikai viharaiban. Ám a parlamentben tegnap elfogadott „salátatörvény” is inkább elriasztja a befektetőket.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót emfesz kutatás OTP Gyógyítás-finanszírozás Vállalati jelentések forintárfolyam ITD Hungary Felmérések influenza Matolcsy György Medgyessy Péter autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek KK - Hírek röviden oktatás privatizációEgészségbiztosítás A KSH jelenti Reklám és Média Részvénypiacok mezőgazdaság MSZP-ügyek Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem IMF-megállapodás GDP-adatok Befektetési lehetőségek Mol tb Vaskerék Herman Van Rompuy Piacbefolyásoló adatok biztosítás HospInvest ingatlanpiac Csaba László Gázvezetékek Fidesz-ügyek kórházcégek